Una dintre cele mai bune vesti din ultimele zile: un vaccin romanesc care sa previna imbolnavirea de COVID-19 chiar este posibil.

Una dintre cele mai bune vesti din ultimele zile: un vaccin romanesc care sa previna imbolnavirea de COVID-19 chiar este posibil. Profesorul universitar doctor Virgil Paunescu, care conduce centrul de cercetari Oncogen, din cadrul Spitalului Judetean din Timisoara, si echipa sa au facut deja pasi importanti.

Virgil Paunescu, directorul Oncogen: “Am sa incep mai intai cu o mica explicatie. Situatia, unica in ultima suta de ani prin gravitate, obliga toti oamenii care au resurse si capacitatea de a contribui cu ceva pentru a ameliora aceaste lucruri grave pe care le traversam, ii obliga sa faca un efort.

Noi la Timisoara, avand un centru din fonduri europene foarte bine dotat, probabil unul dintre cele mai bune din tara, si avand experienta in terapia cu vaccinuri, in cancer, in sensul de studii, am hotarat ca aceasta experienta a dezvoltarii de vaccinuri in cancer poate fi translatata in ceea ce se cheama vaccinarea in cazul unui virus. (…)

Dezvoltarea prototipului a fost oarecum gata la sfarsitul lunii ianuarie, dupa care am inceput sa comandam componentele vaccinului – un amestec de 15 proteine – in strainatate si am inceput testarea lor, exact cum fac zeci de alte laboratoare, la ora actuala, in lume. (…) Dupa ce vom termina testele pe celule umane, in vreo trei saptamani, vom putea avea primele rezultate privind eficienta”.

Jurnalist Digi24: Daca totul depinde conform planului, in maximum un an ar putea sa existe acest vaccin.

Virgil Paunescu: “Da. Noi ne-am dat termene mai stranse, dar adevarul este ca lucrurile depind de modul in care se misca autoritatile pentru ca avem nevoie de aprobari. Nu putem face experimente fara acordul Agentiei Medicamentului”.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.