Izoleta inventata de militarii romani, finalizata in timp record. Cand a fost testata

Cercetatorii din Centrul de Cercetare Stiintifica pentru Aparare CBRN si Ecologie au prezentat un sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenti biologici – BIOEVAC (tip izoleta), vineri, in prezenta premierului Ludovic Orban.

Premierul a participat, vineri, impreuna cu ministrul Apararii, Nicolae Ciuca, si ministrul Economiei, Virgil Popescu, la receptia primului lot de Sisteme de evacuare a personalului contaminat cu agenti biologici – BIOEVAC, de conceptie romaneasca, ce urmeaza sa intre in dotarea MApN, si la prezentarea prototipului modulului pentru izolare a personalului contaminat cu agenti biologici, inclusiv SARS-CoV-2.

Premierul a declarat, cu aceasta ocazie, ca “produsul dezvoltat de cercetatorii militari indeplineste standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare in zona de izolare si pe traseul de transport al persoanei infestate”.

Capacitatea de productie a izoletelor va creste, iar Guvernul va achizitiona astfel de echipamente prin ONAC sau Ministerul Apararii, a mai spus Orban.

Publicitate

“Felicit Ministerul Apararii, Ministerul Economiei, ROMARM-ul si Stimpex sa introduca in fabricatie izolete, care sunt atat de necesare in situatia epidemiei de coronavirus pentru transportarea bolnavilor sau transportarea persoanelor in conditii de izolare perfecta. Capacitatea de productie a izoletelor va creste si in ceea ce ne priveste vom achizitiona, atat prin ONAC, prin Ministerul Apararii si prin alte entitati ale statului, aceste produse pentru a le pune rapid la dispozitia ambulantelor, la dispozitia spitalelor pentru a putea fi utilizate cat mai rapid”, a afirmat Ludovic Orban, potrivit stirileprotv.ro.

Citeste si articolul :   Medicul Streinu-Cercel avertizeaza: "Vreti sa scapam mai usor si fara victime, asta va trebui sa facem"

Prototipul a fost finalizat in data de 16 martie, fiind realizat in colaborare cu operatorul economic Stimpex SA, specializat in productia de echipamente de protectie CBRN, care a pus la dispozitia echipei de cercetare, cu titlu gratuit, materiale, materii prime si manopera, avand la baza proiectul de cercetare realizat in cadrul MApN.

Produsul a fost testat si omologat, pe 18 si 19 martie, de specialisti din cadrul Departamentului pentru armamente si cercetatori stiintifici din cadrul Centrului de Cercetare Stiintifica pentru Aparare CBRN si Ecologie si ACTTM

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.