ULTIMA ORA: Premierul a anuntat modificarea Codului Penal si noi masuri pentru sprijinirea angajatilor si angajatorilor

Premierul Ludovic Orban a anuntat joi ca Guvernul va suporta costurile pentru plata angajatilor trimisi in somaj tehnic, pana la limita de 75% din salariul brut, cat este idemnizatia lunara de somaj tehnic.

Orban a anuntat, de asemenea, ca Guvernul a adoptat o HG prin care a suplimentat bugetul Ministerul Sanatatii cu 42 de milioane de lei si ca a fost majorat plafonul de garantare a creditelor pentru IMM, precizeaza stirileprotv.ro.

Declaratiile LIVE TEXT ale premierului Ludovic Orban:

– Am decis sa va prezint deciziile pe care le-am luat in sedinta de Guvern pentru a imbunatati mijloacele de lupta impotriva Covid-19

Masuri pentru sprijinirea ministerelor direct implicate in lupta impotriva Covid-19

– Am suplimentat bugetul Ministerului Sanatatii cu 42 de milioane de lei, pentru sustinerea centrelor de carantina.

– Am luat decizia de a suplimenta bugetul MAI cu suma de 100 de milioane de lei, pentru a putea sustine activitatea ministerului si pentru a putea asigura sumele pentru achizitiile pentru protejarea diferitelor structuri din subordine – politie, Politie de frontiera, DSU, Jandarmerie.

– Am asigurat capital de lucru pentru Unifarm, din subordinea MS, pentru a fi mai eficienta in derularea achizitiilor pentru sustinerea activitatii.

Masuri pentru sprijinirea angajatilor si angajatorilor

– Am luat masuri necesare pentru a sustine angajatii si angajatorii care sunt afectati de epidemia de coronavirus

– Am decis prin OUG sa majoram plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri.

– Practicam, garantam credite pentru investitii. Dobanda este subventionata in proportie de 100%, garatia functioneaza pentru 90 la suta din credite, pentru cele de sub un milion de lei, si de 80% pentru cele de peste un milion de lei.

Citeste si articolul :   AstraZeneca neaga faptul ca vaccinul sau nu este eficient la cei peste 65 de ani

– Asiguram rambursarea TVA pana in limita sumei de 9 miliarde.

– Trebuie sa le asiguram angajatorilor rambursarea sumelor pe care le-au platit pentru plata concediilor.

Guvernul va asigura platile pentru somaj tehnic

– O alta masura importanta este aceea de a asigura plata somajului tehnic, din bugetul Ministerului Muncii, prin ANOFM, prin intermediul bugetului de somaj. Practic, am luat aceasta decizie pentru ca este clar ca foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie si multe companii nu au capacitatea pentru a asigura plata salariilor angajatilor si exista riscul ca angajatii sa fie trimisi in somaj, sa fie dati afara, utilizandu-se cazurile de forta majora, sau sa li se suspende contractele de munca.

– Am luat decizia de a plati 75 la suta din salariul brut, cat este indemnizatia lunara pentru somaj tehnic, dar nu mai mult de 75 la suta din salariul mediu brut.

– Angajatii companiilor care au fost afectate direct de masurile impuse de epidemia de coronavirus, cum sunt cei din restaurante, cafenele, hoteluri, vor beneficaastfel de plata pentru somajul tehnic de 75 la suta.

Modificari aduse Codului Penal

– Am luat o decizie importanta de modificare a Codului penal privitoare la infractiunile care se petrec in contextul epidemiei de coronavirus. Am decis majorarea pedepselor pentru falsul in declaratii. In cazul in care comite un fals si nu spune din ce tara vin, vor suferi consecintele legii. Inseamna ca ei comit o infractiune care va fi pedepsita cu inchisoare.

Citeste si articolul :   Tanara care a raspandit coronavirusul in Hunedoara, reinternata la o zi dupa externare.

– Am majorat pedepsele pentru zadarnicirea combaterii bolilor. Cine nu respecta carantina sau masurile dispuse de autoritati, trebuie sa stie ca li se va intocmi dosar penal.

– Nu puteam accepta ca cetateni iresponsabili – izolati sau in carantina – sa umble prin societate si sa infecteze alte persoane

– Datoria Guvernului este sa apare sanatatea cetatenilor, vom lua masuri oricat de dure pentru a-i pedepsi pe cei care nu respecta regulile.

– Este introdusa o noua infractiune, omisiunea de a da date. In cazul in care in cursul unei anchete, cineva nu da informatii complete, se considera ca este o omisiune si, si in aceasta situatie, se poate constitui dosar penal.

Ludovic Orban, indemn la calm

– Am adoptat si alte decizii care sunt legate de alte domenii de activitatea, mesajul este ca economia trebuie sa functioneze, in domeniul energiei, de furnizare de utilitati, toate institutiile statului trebuie sa functioneze la capacitate maxima.

– Repet din nou o situatie. Stocurile existente, prin lege, care ar fi trebuit asigurate pentru a fi pregatiti pentru combaterea unei epidemii, erau 0. A trebuit sa facem niste achizitii pentru a compensa absenta stocurilor.

– Avem contracte semnate, au inceput sa vina diferite categorii de produse si, incet-incet, vom prelua in fabricatie anumite produse, pentru ca a crescut enorm cererea.

Citeste si articolul :   Numarul deceselor inregistrate in Romania la pacienti cu Covid a depasit 43.000

– Folosim penuria care a existat pentru anumite produse pentru a dezvolta capacitati de productie, in Romania.

– Inchei prin a va spune ca va indemn la calm, la responsabilitate, va cer sa va informati doar din surse oficiale. Razboiul informational, abundenta fake-news-urilor creaza o stare care nu este benefica.

– Vom lua masuri cand vom identifica astfel de surse de fake-news.

Tot joi, de la ora 12.00, presedintele Klaus Iohannis va avea o videoconferinta cu Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, cu prefectii si sefii institutiilor publice deconcentrate pe tema gestionarii epidemiei COVID-19.

Presedintele Iohannis a avut marti o videoconferinta cu premierul Ludovic Orban si cu ministrii cu responsabilitati in gestionarea epidemiei COVID-19.

Seful statului a semnat luni decretul privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei pentru o perioada de 30 de zile. Klaus Iohannis a prezentat masurile din decretul emis si a precizat ca va verifica personal cum se implementeaza.

Autor