Magazinele din mall-uri se inchid, cu exceptia farmaciilor si a magazinelor alimentare iar angajatii vor fi trimisi in somaj

Societatile comerciale care functioneaza in centrele comerciale de tip mall – cu exceptia magazinelor alimentare si a farmaciilor – vor suspenda contractele de inchiriere ale magazinelor pe intreaga durata a starii de urgenta, dar si contractele individuale de munca ale lucratorilor comerciali pe perioada instituirii starii de urgenta, a anuntat miercuri Organizatia Patronala a Retailerilor din Romania (RORETAIL), intr-un comunicat, citat de Agerpres.

„Retailerii care functioneaza in centrele comerciale de tip mall – cu exceptia magazinelor alimentare si a farmaciilor – vor pune in aplicare urmatoarele masuri preventive:

Publicitate

1. Invocarea Pandemiei COVID-19 ca un eveniment fortuit ce reuneste atat forta majora, cat si cazul fortuit si, pe cale de consecinta, in temeiul Art.1.351 si 1.271 din Codul Civil, suspendarea contractelor de inchiriere ale magazinelor din centrele comerciale de tip mall pe intreaga durata a starii de urgenta decretate incepand cu data de 16.03.2020;

2. Invocarea Pandemiei COVID-19 ca un eveniment fortuit ce reuneste atat forta majora cat si cazul fortuit si, pe cale de consecinta, in temeiul art. 50 din Codul Muncii, suspendarea contractelor individuale de munca ale lucratorilor comerciali din magazinele aflate in centrele comerciale de timp mall pe intreaga durata a starii de urgenta decretate incepand cu data de 16.03.2020”, se arata in comunicat.

Organizatia Patronala a Retailerilor din Romania considera ca pandemia care a ingrozit acum intreaga lume, alaturi cu masurile legale luate de autoritati pentru combaterea acestei pandemii (inclusiv declararea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 16 martie 2020), sunt evenimente fortuite, care reunesc atat forta majora, cat si cazul fortuit, argumenteaza organizatia.

„Masurile luate recent de autoritatile romane in vederea prevenirii raspandirii pandemiei COVID-19 au avut efecte imediate in ceea ce priveste circulatia cetatenilor, modul de viata de zi cu zi, lucru ce a dus inclusiv la scaderea imediata si dramatica a traficului de persoane din centrele comerciale, afectand activitatea retailerilor din centrele comerciale si a altor afaceri bazate pe servicii.

Afacerile private din aceste domenii au fost afectate imediat, cu scaderea vanzarilor pana la 100%, lucru ce a dus la imposibilitatea achitarii datoriilor companiilor fata de furnizori si a platii salariilor”, se mentioneaza in comunicatul organizatiei, scrie huff.ro.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.