Varful epidemiei de coronavirus va fi atins in perioada Pastelui. sfarsitul lunii mai, inceputul lunii aprilie. Simularile matematice dau cifre intre 10.000 si 20.000 de cazuri, a declarat la „Marius Tuca Show” medicul Catalin Apostolescu, purtator de cuvant al Institutului Matei Bals.
„Romanul trebuie sa inteleaga ca va veni acel moment in care vor fi pusi in corturi militare, pat langa pat, cu o singura toaleta in capatul cortului. Si trebuie sa fie pregatiti psihologic pentru treaba asta. De astfel de nivel de intelegere avem nevoie, nu de cantatul din balcoane. Asta, cantatul din balcoane, este util pentru moralul celor care stau inchisi in casa. Dar pe noi ne ajuta ca oamenii sa inteleaga ca in momentul in care am dat o recomandare trebuie sa o asculte, sa nu o comenteze si sa nu se opuna ei”, a declarat Dr. Catalin Apostolescu, la Antena 3.
Catalin Apostolescu i-a sfatuit pe romani sa stea realmente acasa. „Nu sa considere acest stat acasa ca o vacanta, sa se duca la mall, la prieteni. Sa ne spalam pe maini cat de des posibil, mai ales cand venim de afara. Daca stim ca suntem raciti, sa purtam masca. Si sa evitam aglomeratiile nenecesare”.
In privinta echipamentelor de protectie, Apostolescu spune ca nu stam bine din niciun punct de vedere.
Publicitate
„Romania este o tara mica, nu are producatori de echipamente de protectie si totul trebuie importat. Nicaieri nu exista suficiente echipamente de protectie. Si medicii din Italia sau Franta se plang de acest lucru. Si din partea personalului medical exista o dorinta compulsiva de a se supra-proteja”.
Simptomele bolii sunt febra, dureri in gat, tuse seaca si tulburari digestive – diaree, iar in prezent sunt doar propuneri de tratament, medicamente care au aratat ca au ceva eficienta, dar niciunul nu este tratament standard. Rata mortalitatii este 3%, care nu este chiar mica, „este o mortalitate mare”. „3% e mortalitate overall, la segmentul de peste 75 de ani acolo mortalitatea este mai mare”.
Apostolescu spune despre coronavirus ca este un virus normal. „Vrea sa traiasca el si sa isi pregateasca niste descendenti puternici. Este o fiinta vie care vrea sa se adapteze la un mediu nou. Omul este un mediu nou pentru el. Pe de alta parte, organismul nostru se trezeste cu un intrus despre care nu are nicio informatie”.
In Romania exista 2.000 de paturi la terapie intensiva cu ventilare mecanica, in toata Romania. „Daca numarul va fi mai mare, vor fi alese doar cazurile cu sanse de a supravietui dintre cazurile grave”.
Publicitate