Medicul Gabriel Diaconu atentioneaza populatia printr-un mesaj postat pe pagina sa de socializare. Redam mai jos mesajul integral:
“Brace for impact”. ”Pregatiti-va de impact”. Formula a fost adoptata in aviatie pentru cresterea sanselor de supravietuire in cazul unui accident de avion.
Nu cred sa ma sperie ceva mai mult, cand vine vorba de accidente, decat posibilitatea unei aterizari fortate. Nu doar pentru ca cifrele sunt graitoare: viteza foarte mare, distanta semnificativa pana la pamant, materiale din care e facuta aeronava etc., dar si pentru ca, in scaunul pasagerului, esti cu adevarat neputincios. Nu poti face decat sa urmezi regulile, si sa respecti ce spune personalul de zbor.
Masura nu poti spune ca n-are parte de glumele ei morbide. O poveste urbana despre ”brace for impact” spune ca de fapt e menita sa-ti fereasca arcadele dentare dupa care vei fi identificat, post-mortem. Adevarul, insa, este ca adoptarea politicii de catre flotele de aviatie a crescut nu doar supravietuirea victimelor,
Publicitate
Dar si a ajutat la reducerea anumitor leziuni compatibile cu viata, dar care cresteau indirect mortalitatea, sau lasau in urma sechele de multe ori permanente.
In saptamanile care vin Romania se confrunta cu fazele 3 si 4 ale epidemiei de Covid-19. Indiferent cat am discutat pana acum, ce-a fost pana acum de fapt nu e mare lucru. Pana acum a fost bine.
Vine, in schimb, curand momentul cand forta de actiune si rezilienta a acestei tari va fi testata. Scriu aceste randuri pentru populatia inocenta. Pentru prietenii mei virtuali si cei din viata reala. Pentru fratii mei medici, asistenti medicali, pentru personalul sanitar de pretutindeni. Dar, ca oricand de cand scriu, scriu de fapt lucrurile acestea pentru mine.
Brace for impact. Momentul de trecere al unei epidemii de la faza de cazuri izolate, izolabile si carantinate, la transmitere comunitara, este inspaimantator. Oamenii nu-si dau seama. Ieri veneam cu fiul meu spre casa. Pe fereastra masinii vedeam copiii puzderie in parc, alaturi de parinti (iresponsabili). Mai departe, in piata impromptu organizata, oameni de toate varstele misunau pe la tarabe. La o statie de autobuz, oameni asteptau. Pe o alee, doi indragostiti mergeau, mana in mana. Pentru o fractiune de secunda am simtit neputinta. Pentru un moment mi-as fi dorit sa opresc masina, sa ii zgudui pe fiecare, sa ma asigur ca au inteles ce vine catre ei.
Dar am continuat sa conduc.
Brace for impact. E o chestiune de zile pana cand numarul cazurilor se va dubla fiecare a doua zi, sau mai mult. Imprastierea e imprevizibila, dincolo de factorul statistic de 2.5. Unii oameni ajung la 10 – 15 contacti infectati (vezi cazul Gerota).
Este momentul cand masurile anterior enuntate trebuie duse mai departe, pentru a continua scutul imprejurul sistemului medical.
1. Primesc zilnic mesaje de la medicii de familie care-mi spun ca sunt asaltati de pacienti/ adulti/ dar mai ales parinti cu copii pentru simptome de raceala banala/ tuse, muci etc, si care cauta consult la medic. Romanul VREA neaparat sa ii vada doctorul copilul, chiar daca sunt chestiuni de bun simt ca se vor rezolva de la sine, si e doar o angoasa.
Sugestia mea este ca medicii de familie, cel putin in Bucuresti, unde traieste o zecime din populatia Romaniei, si e aglomerare urbana, sa foloseasca platforma online/ telefonica/ pentru rezolvarea cazurilor. Idem si pentru batrani, care vin sa-si reinnoiasca retetele. Brace for impact. Brace. Brace. Tot ce puteti rezolva singuri, sau printr-un telefon, rezolvati asa in perioada urmatoare.
2. Primesc zilnic, si rezolv, chestiuni care trec pe sub radarul autoritatilor, pentru ca autoritatea nu se poate gandi la cazuri particulare, cat la reguli generale. Spre exemplu situatia persoanelor fara adapost. Am reglat-o, intrucatva, in ultimele 24 de ore, in ce priveste reguli de igiena si detectie. Situatia centrelor de cronici, a caminelor de batrani, a retelei de asistenta comunitara.
3. Situatia circuitelor de acces catre sistemul medical, si triaj. Fiti pregatiti (brace for impact!) ca triajul se va desfasura, in saptamanile care vin, in corturi de triaj mai degraba decat in spitalele insesi. SCUT imprejurul sistemului medical, pentru ca resursa cea mai de pret, si care trebuie pastrata functionala, se numeste Patul de terapie intensiva.
Conteaza foarte putin, acum, cine a fost istet, cine-a fost prost, cine-a inteles sau cine n-a inteles ce inseamna o epidemie. In zilele care vin, cand frica devine proxima, pentru ca ai sa ai cazuri din cercul tau de cunoscuti, pune inca de pe acum pe frigider o lista de lucruri de facut, si respect-o ca si cum ai fi intr-un avion in cadere. Brace for impact. Doar ca nu e un accident de avion. E o epidemie. Si-i vom supravietui. Toti, impreuna, cata vreme respectam la sange recomandarile.
Stai acasa.
Spala mainile si dezinfecteaza suprafetele.
Asculta mesajele oficiale si noutatile propuse de autoritati.
Convinge persoana de langa tine care spune ca toate sunt prostii sa respecte si ea regulile.
Si impreuna le vom da o sansa mai buna celor mai vulnerabili dintre noi.”, scrie medicul pe pagina sa de Facebook.
Publicitate