Sfaturi pentru o cultura bogata de vinete. Cum se ingrijesc corect

Vinetele sunt plante care au nevoie de un sol fertil, nisipos si bine drenat. Reactioneaza bine inclusiv atunci cand sunt cultivate pe soluri argiloase.

Umiditatea- Cel mai bine este sa udam vinetele direct sub radacina cu apa calda (20-25 ° C) in orele de seara – atunci umiditatea nu se evapora la soare. Vinetele au nevoie de cantitati mari de apa, depasind nivelul necesar cultivarii tomatelor, de exemplu.

Lipsa apei afectand iremediabil planta, pana la caderea masiva a florilor sau a fructelor recent legate. A se evita, insa, excesul de apa, in special in perioada de plantare a rasadului. Cu cat planta creste mai mult cu atat va avea nevoie de mai multa apa, mai ales in lunile iulie, august.

Temperatura- Sunt plante care iubesc caldura,  au nevoie de temperaturi de 20-30 de grade Celsius si pot suporta chiar si depasirea acestui prag (pana aproape de 40 de grade), in timp ce semintele germineaza la 20-28 grade Celsius. Temperaturile mai mici de 15 grade Celsius nu sunt bine tolerate, ducand la avortarea butonilor florali, iar cele cu adevarat joase conduc la moartea plantei.

Polenizarea este foarte importanta deoarece florile de vinete care sunt nepolenizate sau incomplet polenizate, de obicei nu reusesc sa lege rod, cad de pe plante, mai ales in perioada timpurie a sezonului datorita temperaturilor scazute din timpul noptii, si vara la diferente mari de temperatura intre zi si noapte.

Transferul de polen in camp, se poate face prin vant, precum si cu ajutorul insectelor. Polenizarea optima in special in sere si solarii se face utilizand bondari.

Lumina-Este destul de importanta, in special in perioada de inflorire si de formare a fructelor. Lipsa luminii din abundenta opreste planta din crestere, indiferent de stadiul de dezvoltare.

Dintre boli, pagube insemnate produc: patarea bruna, patarea bruna a frunzelor si fructelor, putregaiul cenusiu, putregaiul fructelor, verticiloza si fuzarioza.

Cei mai intalniti daunatori sunt: paduchele verde al solanaceelor, gandacul din Colorado, omida fructelor, coropisnita. De obicei au aceiasi daunatori si aceleasi boli ca si rosiile.

Recoltarea frctelor incepe in a doua jumatate a lunii iulie. Fructele se recolteaza atunci cand au culoarea caracteristica soiului/hibridului.

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.