Alexandru Rafila a dat ordin. Veste buna pentru cei vaccinati, dar si pentru cei nevaccinati

Printr-un ordin al ministrului Sanatatii, se scurteaza perioada de izolare pentru pacientii COVID. Ordinul semnat de Alexandru Rafila a fost deja publicat in Monitorul Oficial.

Ministerul Sanatatii a schimbat regulile si in ceea ce priveste izolarea persoanelor confirmate cu COVID-19, fiind redusa perioada. Pacientii nevaccinati si cei care au avut COVID cu mai mult de trei luni in urma vor sta in izolare 7 zile, fata de 10 zile, cat era pana acum, iar cei vaccinati si cei care au avut boala cu mai mai putin de trei luni in urma vor sta doar 5 zile, fata de 7 zile pana acum.

Durata perioadei de izolare va fi, astfel, scurtata atat pentru persoanele vaccinate, cat si pentru cele nevaccinate care sunt confirmate cu COVID-19, conform unui ordin recent al ministrului Sanatatii.

5 zile perioada de izolare pentru vaccinati si 7 zile pentru nevaccinati

Publicitate

Noile reguli privind perioada de izolare:

Pacientii simptomatici vor fi evaluati clinic de catre medicul de familie si, dupa caz, imagistic si biologic de medicii specialisti din centrele de evaluare.

Pacientii fara factori de risc care au manifestari clinice usoare de COVID-19, care nu necesita oxigenoterapie, vor fi izolati la domiciliu pentru o perioada de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate, si 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boala in ultimele 90 de zile, si tratati si monitorizati la domiciliu prin intermediul medicului de familie.

Traseul in cazul confirmarii cu COVID-19

Pacientii cu COVID-19 monitorizati la domiciliu vor fi indrumati de urgenta pentru investigare in centrele de evaluare in vederea internarii/initierii tratamentului specific, prin intermediul serviciului 112, in situatia existentei urmatoarelor simptome:

febra inalta persistenta mai mult de 5 zile sau care reapare dupa o perioada de afebrilitate;

Citeste si articolul :   Economistii romani estimeaza un val de inca 500.000 de concedieri in Romania

tuse seaca intensa sau care se accentueaza;

SaO_2 < 94% la pacientul fara afectari respiratorii anterioare COVID-19;

dispnee nou-aparuta sau accentuarea unei dispnee preexistente;

dureri toracice la inspirul profund;

astenie marcata;

mialgii intense.

Pacientii care nu necesita oxigenoterapie care au manifestari clinice usoare sau medii de COVID-19 si care au cel putin 2 factori de risc vor fi directionati prin intermediul serviciului 112 sau se vor deplasa individual, cu evitarea utilizarii transportului in comun, pentru a fi evaluati in centrele de evaluare (lista acestora va fi publicata pe site-ul DSP), pentru a se decide daca au indicatii/contraindicatii de administrare de medicatie antivirala si daca necesita internare de zi sau continua.

La centrul de evaluare se pot prezenta doar persoanele care au un rezultat pozitiv la testarea pentru detectia virusului SARS-CoV-2 efectuata intr-o unitate sanitara/farmacie, in primele 5-7 zile de la obtinerea rezultatului pozitiv, daca au cel putin 2 factori de risc.

La centrul de evaluare au loc:

1. evaluarea clinica a pacientului: simptome, evaluare puls arterial, saturatia sangelui cu O_2, tensiune arteriala, temperatura, greutate;
2. identificarea factorilor de risc:

boli cardiovasculare, inclusiv HTA;

diabet zaharat tip 1 si 2;

obezitate cu indice de masa corporala peste 30%;

boli respiratorii cronice, inclusiv astmul bronsic;

insuficienta renala cronica, pacientii cu dializa cronica;

hepatopatii cronice;

imunodepresii semnificative, inclusiv boli neoplazice, transplant de organ sau de celule stem, talasemie, anemie falcipara, terapie imunosupresoare sau SIDA;
varsta peste 65 de ani;

copiii de 12-17 ani cu patologii severe asociate;

3. evaluarea antecedentelor personale patologice/medicatiei pentru afectiuni cronice, daca este cazul;

4. interpretarea rezultatelor de laborator si a rezultatelor imagistice (pentru pacientii care sunt evaluati in centrele de evaluare).

Citeste si articolul :   Klaus Iohannis, anunt dupa vizita efectuata la Spitalul Fundeni

Decizii in urma evaluarii:

Antiviralele de administrare orala se pot prescrie pentru administrare la domiciliu doar daca sunt indeplinite simultan urmatoarele conditii:
se initiaza la pacienti in primele 7 zile de boala (faza virala a bolii);

sunt prescrise de catre medicul care a evaluat pacientul, dupa evaluare corespunzatoare pentru excluderea contraindicatiilor: clinica, biologica, imagistica;

continuarea monitorizarii pacientului de catre medicul de familie pe parcursul tratamentului si ulterior pana la vindecare.

Antiviralele orale se administreaza in regim ambulatoriu doar pe baza de prescriptie medicala.

In schimb, medicatia antivirala cu administrare parenterala se utilizeaza doar in mediul spitalicesc. Anticorpii monoclonali pot fi administrati in centrele de evaluare in regim de spitalizare de zi.

Vor fi directionate la spital prin intermediul serviciului 112 pentru a fi internate urmatoarele categorii de pacienti:

a) pacientii care prezinta semne de agravare legate de infectia cu SARS-CoV-2, respectiv simptomele mentionate la lit. e), sau nu prezinta semne de agravare legate de infectia cu SARSCoV-2, dar au o decompensare a bolii de fond in timpul monitorizarii la domiciliu;

b) pacientii care necesita oxigenoterapie, care au manifestari severe de COVID-19 sau cei care necesita suport al unei/mai multor functii vitale si/sau au sepsis/soc septic (cu stare critica). Exceptie vor face doar cei care vor refuza internarea, refuz exprimat in scris, in pofida informarii privind riscurile evolutive;

c) pacientii care nu au manifestari severe determinate de COVID-19, dar care au alte afectiuni care impun asistenta spitaliceasca din cauza imposibilitatii acestora de a fi tratati si monitorizati eficient la domiciliu.

Pacientii simptomatici vor fi izolati, in functie de deciziile luate in urma evaluarii la domiciliu/unitatea sanitara care asigura asistenta medicala a pacientilor cu COVID-19, pentru o perioada de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate, si 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boala in ultimele 90 de zile.

Citeste si articolul :   Alexandru Rafila a rabufnit: "Trebuie sa le spunem oamenilor adevarul"

Fara test la finalul bolii

Pentru pacientii declarati vindecati de COVID-19 si pentru care au trecut cel putin 7 zile de la data recoltarii primului test pozitiv, pentru persoanele nevaccinate si confirmate pentru prima oara, sau a reinfectarii, pentru cele trecute prin boala de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile de la data recoltarii primului test pozitiv, pentru persoanele vaccinate si confirmate pentru prima oara, sau a reinfectarii, pentru cele trecute prin boala in ultimele 90 de zile, la reintrarea in colectivitate (loc de munca, unitate de invatamant etc.) nu sunt necesare aviz epidemiologic si nici solicitarea unui test negativ pentru ARN SARS-CoV-2.

Medicul de familie va declara pacientul vindecat pe baza rezultatelor monitorizarii zilnice, prin consultatia medicala la distanta, la sfarsitul celor 7 zile de monitorizare, respectiv 5 zile, in conformitate cu cele precizate la lit. d), cu exceptia situatiilor in care starea de sanatate a pacientilor s-a agravat si a necesitat internarea la nivelul spitalelor. Starea de vindecat va fi comunicata in scris prin scrisoare medicala transmisa prin utilizarea mijloacelor de comunicare electronica la distanta directiei de sanatate publica judetene/a municipiului Bucuresti, care are obligatia introducerii statutului de vindecat in platforma Corona Forms in decurs de 24 de ore de la primirea scrisorii.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.