Lasata Secului pentru Postul Craciunului 2024. Ce sa faci ca sa iti mearga bine tot anul viitor

Lasata Secului pentru Postul Craciunului – Postul Nasterii Domnului este tinut cu strictete de credinciosii in intreaga lume.

Pe 14 noiembrie, se lasa sec pentru Postul Craciunului – Postul Nasterii Domnului. Din randuielile bisericesti aflam ca se lasa sec in seara zilei de 14 noiembrie, insa, cand aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai inainte. Acest post dureaza pana pe 24 decembrie inclusiv.

Postul Craciunului incepe pe data de 15 noiembrie si este unul destul de permisiv, astfel ca exista multe zile cu dezlegare la peste.

Postul Craciunului 2024. Care sunt zilele cu dezlegare la peste si vin

Publicitate

Prima zi cu dezlegare la peste este de sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica, pe data de 21 noiembrie,

Urmeaza Sfantul Andrei, pe data de 30 noiembrie,

De Sfantul Nicolae, pe data de 6 decembrie,

De Sfantului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei, pe data de 13 decembrie,

Ultima zi de dezlegare la peste in Postul Craciunului este pe data de 18 decembrie.

In timpul postului, zilele de marti si joi sunt zile cu dezlegare la untdelemn si vin.

Pana pe data de 20 decembrie inclusiv, zilele de sambata si duminica au dezlegare la la untdelemn, peste si vin.

In zilele de luni, miercuri si vineri, daca Biserica Ortodoxa praznuieste un sfant mare, insemnat in calendar cu cruce neagra, crestinii pot consuma untdelemn si vin.

Daca este zi notata cu cruce rosie in calendar, atunci crestinii au dezlegare la peste.

Citeste si articolul :   Sfantul Gheorghe 2021. Traditii si obiceiuri de Sfantul Gheorghe. Ce nu ai voie sa faci in aceasta zi

In Ajunul Craciunului, se poate manca doar seara si doar grau fiert indulcit cu miere, covrig, turte din faina sau poame.

In ziua de Craciun, idiferent de ziua in care pica, se mananca de dulce.

Ce avem voie sa mancam in Postul Craciunului

Potrivit calendarului ortodox, doar in ziua de Lasatul Secului pentru Postul Nasterii Domnului, credinciosii mai pot consuma preparate de dulce, deoarece va incepe postul si nu vor mai putea face asta decat inzilele cu dezlegari.

In Postul Craciunului se obisnuieste ca toti credinciosii sa posteasca de carne, branza si oua, iar lunea, miercurea si vinerea se consuma mancare fara ulei si fara vin. In zilele de marti si joi se face dezlegare la untdelemn si vin.

Traditii si obiceiuri

Ziua de lasata secului vine cu multe traditii, obiceiuri si superstitii din popor. Din batrani se spune ca este bine ca acestea sa fie tinute cu sfintenie pentru a avea noroc tot anul care vine.

“ASEAZA MASA CATRE RASARIT

Orice masa, fie ca este vorba de cea de pranz ori de cina, se aseaza cu fata catre rasarit. Taljerele (farfuriile) si tacamurile trebuie orientate spre rasarit pentru sporirea norocului.

Este bine sa ai pe masa o icoana, deoarece aceasta randuiala are un aspect sacru.

PUNE O FATA DE MASA ALBA

Albul semnifica puritatea si ne pregateste de venirea pe lume a Pruncului Sfant. Fata de masa alba se pune la fiecare masa importanta, cand familia se strange impreuna. In mijlocul mesei se pune paine si sare, spune traditia.

Citeste si articolul :   Cand este Lasata Secului. Ce trebuie sa faci ca sa iti mearga bine tot anul viitor.

PRIMUL ALIMENT PE CARE TREBUIE SA IL GUSTI ESTE PAINEA

Inmoaie painea in sare daca iei cina. Acest obicei simbolizeaza ospitalitatea populara si este facut in special de catre cei care vor ca pragul casei lor sa fie trecut de persoane nobile, curate la suflet, iubitoare.

PLACINTELE CU BRANZA, NELIPSITE

Cu o zi inainte de inceperea Postului, adica pe 14 noiembrie, gospodinele trebuie sa aseze pe masa placinte cu branza si ciorbe cu carne ori delicatese cu mere si dovleac.

UNGE FERESTRELE CASEI CU USTUROI

Gospodarii adevarati, mai ales cei de la sate, ung ferestrele, pragul si usile casei cu usturoi. Astfel sunt indepartate spiritele rele si energiile negative ori blestemele.

BATUTUL PERNELOR, UN RITUAL DE ATRAGERE A URSITULUI

Fetele batrane ori necasatorite sunt „batute” cu pernele pentru a atrage ursitul. Se spune ca batutul pernelor imblanzeste soarta, care le va aduce petitori in prag.

NU DA NICIUN OBIECT CU IMPRUMUT

Persoanele care dau cu imprumut obiecte din casa vor atrage necazurile asupra familiei si a comunitatii in care locuiesc. Satenii spun ca acest obicei inmulteste lupii, care, coborand la stana, ameninta oile si ciobanii.

MANANCA ACESTE ALIMENTE PENTRU SPOR SI VOIE BUNA

La micul dejun se consuma oua de puica. De asemenea, ciorba de peste simbolizeaza belsug si sanatate, iar placintele cu fructe si legume reinnoiesc sufletele.”

Citeste si articolul :   Izvorul Tamaduirii 2021. Sarbatoare mare pentru romani. Ziua cand se sfintesc apele

Ce e interzis sa faci de Lasata Secului

In primul rand, nu este bine sa muncesti in timpul slujbei care are loc la biserica. Este foarte important sa nu muncesti, caci se spune ca persoanele care nu respecta cu sfintenie acest indemn vor tremura de frig tot anul si se vor lovi de multe necazuri. Al doilea lucru important de stiut: nu uita sa arunci resturile de la cina peste ogorul casei tale dimineata, la rasaritul soarelui. Se spune ca acest obicei aduce belsug in vietile noastre si bunastare sufleteasca.

Tine oalele cu gura in sus

Al treilea lucru de care ar fi bine sa tii cont: nu aseza oalele cu gura in jos, ci in sus. Se spune ca prin aceasta metoda simpla vei alunga toate bolile si spiritele rele din locuinta. Nu e bine sa te certi cu cei din jur, caci daca te certi azi, de mare necazuri si scandaluri vei avea tot anul! Al cincilea lucru, nu uita sa spui o rugaciune pentru iertarea celor adormiti, dar si a celor vii.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.