Daca aveti simptome care sugereaza Covid-19 sau daca ati fost testat pozitiv pentru Sars-CoV-2, utilizarea unui pulsioximetru la domiciliu poate fi utila. Scopul? Monitorizati starea de sanatate prin masurarea nivelului lor de oxigen din sange.
Febra, pierderea gustului si a mirosului, oboseala… Cele mai frecvente simptome ale Covid-19 sunt acum cunoscute de toata lumea. Dar atunci cand infectia cu Sars-CoV-2 se prezinta intr-o forma severa, pot aparea si alte semne. Printre acestea, gasim disconfort respirator , care se poate manifesta in special prin dificultati de respiratie la efort.
Problema: unii pacienti cu Covid-19 intampina dificultati de respiratie fara a-si da seama neaparat. Un fenomen inca inexplicabil care poate avea consecinte grave. Pentru a-l identifica sau anticipa, masurarea nivelului sau de oxigen din sange la domiciliu poate fi, in unele cazuri, utila.
Covid-19: monitorizeaza-ti starea de sanatate cu pulsoximetrul
Publicitate
Oxigenul ajunge la plamani prin aerul pe care il respiram. Trece in fluxul sanguin si se ataseaza de celulele rosii din sange inainte de a ajunge la organe vitale, cum ar fi creierul, inima si muschii. Un aport scazut de oxigen se caracterizeaza in special printr-o saturatie foarte scazuta in oxigen – care corespunde cantitatii de oxigen care circula in sange.
Pentru a masura nivelul de oxigen din sange, profesionistii din domeniul sanatatii pot analiza gazele din sange printr-o proba de sange, dar pot folosi si un pulsioximetru. Aceasta a doua optiune este mai putin precisa decat prima, dar permite sa aveti o estimare rapida si totodata fiabila. Aceasta metoda este simpla, plasezi un mic dispozitiv in forma de cleste pe varful degetului. Acesta este un senzor cu care saturatia de oxigen este afisata imediat.
Nivelul de oxigen in sange: se cere sfaturi medicale cand este sub un anumit prag
In cazul aparitiei simptomelor care sugereaza Covid-19 sau pentru a-si monitoriza starea de sanatate daca cineva a fost testat pozitiv pentru coronavirus , achizitionarea unui pulsioximetru poate fi astfel utila. Dar tot trebuie sa stii cum sa folosesti corect acest dispozitiv.
Este deci indicat sa luam saturatia de oxigen in repaus, sa tinem cont ca toate saturometrele nu sunt egale si ca anumiti factori pot, in anumite cazuri, sa falsifice rezultatele, precum pozitionarea incorecta a senzorului, de a avea lac pe unghiile sau avand degetele reci.
Acesta este motivul pentru care numai profesionistii din domeniul sanatatii sunt autorizati sa interpreteze corect datele de la pulsioximetru. Cu toate acestea, utilizarea acestui dispozitiv acasa va permite sa va monitorizati sanatatea. „Stim ca sub un anumit prag, avem de fapt disconfort respirator semnificativ care necesita un sfat medical rapid”, a declarat Europe 1 Jacques Battistoni, presedintele Federatiei Franceze a Medicilor Generalisti. Valorile normale sunt cuprinse intre 100% si 95%, potrivit portalului online hopital.fr . „Cand saturatia de oxigen este sub 92%, este necesar un consult medical” , a spus intr-un interviu anterior Dr François Braun, presedintele Samu-Urgences de France.