Traditii si obiceiuri de Sf. Cuvioasa Parascheva de la Iasi. Ce se face pentru a avea parte de belsug tot anul

Sfanta Cuvioasa Parascheva cea Noua sau Parascheva de la Iasi este o sfanta cuvioasa cinstita in intreaga Biserica Ortodoxa si indeosebi in Romania, Serbia, Grecia si Bulgaria.

In Romania este considerata ocrotitoarea Moldovei, si este cea mai populara dintre toti sfintii ale caror moaste se afla pe teritoriul Romaniei.

Sute de biserici de parohie din Romania sunt inchinate ei pentru a le ocroti. In popor, mai este cunoscuta si ca Sfanta Vineri. Praznuirea ei se face la 14 octombrie, cand zeci de mii de oameni vin in fiecare an la Iasi, ca sa se inchine la sfintele sale moaste.

Sfanta Cuvioasa Parascheva s-a nascut in Tracia, intr-un sat numit Epivata, langa Constantinopol, din parinti crestini greci, de neam bun si bogati, avand multe averi. Ei au botezat-o si au crescut-o pe Parascheva in credinta crestina. Evlavioasa fiind, mergea mereu cu maica ei la biserica Preacuratei Nascatoare de Dumnezeu. Intr-o zi, dupa ce trecuse de varsta de zece ani, mergand la biserica, a auzit acest cuvant al Evangheliei: “Cel ce voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine si sa ridice Crucea sa si sa urmeze Mie” (Luca 9, 23 ). Auzind acestea, s-a aprins inima ei, dorind sa implineasca pe data cuvantul Evangheliei si, iesind din biserica si intalnind un sarac, s-a ascuns de maica sa si, dezbracandu-se de hainele bogate pe care le purta, le-a dat lui, iar ea a imbracat hainele saracului.

Iar cand a venit acasa si au vazut-o parintii intr-un astfel de chip, s-au ingrozit si au batut-o, ca sa nu mai faca asa ceva. Ea insa a facut acestea de mai multe ori, neluand in seama ocarile, amenintarile si bataia pe care o lua de la parinti. Iar cele pe care le indura acasa erau ca niste prevestiri ale roadelor duhovnicesti de mai tarziu, mai presus de firea omeneasca. Sufletul ei ardea insa de dorinta de a sluji lui Dumnezeu, dupa cuvantul auzit. Drept care, intr-o buna zi a fugit de acasa fara stirea parintilor, plecand la Constantinopol, unde s-a inchinat in bisericile lui Dumnezeu, la moastele Sfintilor de acolo si a ascultat povatuirile duhovnicesti ale sfintilor barbati de acolo.

Traditii si obiceiuri de Sfanta Cuvioasa Parascheva

De Sfanta Parascheva, Sfanta Vineri de Toamna, e bine sa imparti covrigi, lipii, must nou si vin rosu celor amarati. Cei care dau pomana vor avea sarbatori imbelsugate in tot restul anului.

Citeste si articolul :   Trucul ingenios de a-ti face tacamurile vechi sa arate ca noi

Daca cineva iti cere ajutorul, nu te feri sa ii intinzi mana ta. Oamenii zgarciti vor avea parte numai de pagube si risca sa saraceasca.

O alta superstitie straveche spune ca, printre bucatele mancate sau care sunt date de pomana nu trebuie sa fie poamene cu cruce, nucile, castravetii si pepenele rosu. In schimb, este recomandata impartirea de must si de vin nou, dar si de paine si lipie.

Potrivit traditiei, Sfanta Cuvioasa Paraschieva se roaga la bunul Dumnezeu si pentru femeile insarcinate. In popor se spune ca daca esti insarcinata si urmeaza sa fii mamica, este recomandat sa imparti din bucatele tale cu copiii sarmani. Astfel, Sfanta te va ocroti la nastere, iar nasterea copilului va fi una usoara si lipsita de dureri.

Mai mult decat atat, se fac si unele previziuni ale vremii in functie de cum se prezinta vremea in ziua in care Sfanta este praznuita (14 octombrie), dar tinand cont si de somnul oilor. Daca oile dorm inghesuite si stranse laolalta in ziua de 14 octombrie, ciobanii spun ca iarna va fi una grea, lunga si friguroasa. Iar daca oile dorm risipite, iarna va fi domoala si blanda.

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.