Sfanta Cuvioasa Parascheva 2021. Este cruce rosie in calendarul ortodox. Ce nu se face in aceasta zi sfanta

Sfanta Cuvioasa Parascheva 2021. Cuvioasa Parascheva (n. secolul al X-lea, Epivat, Silivri, Imperiul Otoman, Imperiul Roman de Rasarit – d. secolul al XI-lea, Epivat, Silivri, Imperiul Otoman, Imperiul Roman de Rasarit), in greaca Αγία Παρασκευή „Sfanta Vineri”, cunoscuta si sub numele de Paraschiva printr-o confuzie cu Sfanta Paraschiva sau Paraschevi din Roma, o martira romana din secolul al II-lea, este o sfanta venerata in Biserica Ortodoxa Romana si in alte biserici de rit oriental, sfanta patroana (ocrotitoare) a Moldovei. S-a nascut la sfarsitul secolului al X-lea, in satul Epivat, Tracia, nu departe de Constantinopol, din parinti bogati si binecredinciosi.

Biserica Ortodoxa o preznuieste pe 14 octombrie, data la care aceasta a decedat, in secolul al XI-lea.

Cuvioasei Parascheva ii sunt atribuite minuni si vindecari miraculoase. De ziua sa, la Iasi are loc in fiecare an un pelerinaj la care participa sute de mii de credinciosi din toata tara. Pelerinajul la moastele situate in Catedrala Mitropolitana din Iasi a devenit unul dintre principalele evenimente religioase din Romania. Sute de mii de pelerini se aduna in fiecare an la Iasi in cel de-al doilea weekend al lunii octombrie pentru a comemora pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, in timp ce orasul insusi si-a stabilit Zile de sarbatoare in acelasi timp.

Citeste si articolul :   Echinoctiul de toamna 2020. Portile ceresti se deschid si dorintele se implinesc. Ce nu trebuie sa faci la hotarul dintre vara si toamna pentru a nu atrage ghinionul

Este cunoscuta in popor si sub numele de Sfanta Vineri.

Publicitate

Traditii si obiceiuri de Sfanta Cuvioasa Parascheva

Ce nu este bine sa faci de Sfanta Parascheva?

1. Nu ai voie sa lucrezi in aceasta zi sfanta. Cei care muncesc in aceasta zi au parte de necazuri la serviciu, dar si in familie. Sfanta Parascheva ocroteste familia, iar de ziua ei trebuie sa fim mai smeriti, mai potoliti in actiuni, sa meditam si sa ne rugam pentru mantuirea noastra in fata Domnului.

2. Nu ai voie sa te zgarcesti de la bani si alimente. Daca cineva iti cere ajutorul, nu te feri sa ii intinzi mana ta. Oamenii zgarciti vor avea parte numai de pagube si risca sa saraceasca.

3. De Sfanta Parascheva, Sfanta Vineri de Toamna, e bine sa imparti covrigi, lipii, must nou si vin rosu celor amarati. Cei care dau pomana vor avea sarbatori imbelsugate in tot restul anului.

Citeste si articolul :   Sfanta Maria Mare(Adormirea Maicii Domnului) 2021. Ce se face pe 14 august, pentru a avea parte de belsug si sanatate.

4. Nu e bine sa faci foc in casa in aceasta zi, oricat ar fi de frig. Se spune ca adevarata credinta tine caldura in sufletele oamenilor. Cei care fac foc in soba pot avea boli la ochi si dureri de cap cumplite.

5. Daca esti necasatorita, nu ai voie sa crosetezi sau sa cosi. Se spune ca femeile care fac astfel de treburi nu se vor marita in veci.

6. Nu ai voie sa mananci nimic pana la ora 12, cand se termina in cele mai multe biserici ortodoxe slujba dedicata Sfintei Parascheva. Cei care mananca dimineata, mai ales produse care nu sunt de post, vor avea probleme cu stomacul.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.