Cum vor fi reduse facturile la energie: “Pentru acest tip de ajutor nu trebuie sa faca absolut nimic”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a anuntat ca facturile romanilor la energie electrica si gaze naturale vor fi compensate. Acesta a prezentat un proiect de ordonanta care prevede facturi mai mici la electricitate pentru aproximativ 13 milioane de romani din 5,7 milioane de gospodarii, care au un consum lunar intre 30 de kWh si 200 de kWh. La gaze, factura va scadea cu 25%, iar de aceasta masura vor beneficia doua treimi din gospodariile din Romania, a precizat ministrul.

„Am prezentat astazi in Guvern in prima lectura proiectul de ordonanta de urgenta pentru compensarea facturilor romanilor la electricitate si gaze”, a anuntat el.

Pentru energia electrica, ministrul a spus ca va fi compensata diferenta dintre cel mai mic pret din piata, 64 de bani pe kWh cu toate taxele incluse, si cel mediu, 82 de bani pe kWh.

„Aceasta diferenta de 18 bani pe kWh va fi subventionata in totalitate din bugetul statului. De aceasta masura vor beneficia aproape 13 milioane de romani”, a declarat Virgil Popescu.

Reprezentantul Guvernului a sustine ca si cei care au un furnizor de electricitate care ofera cel mai mic pret din piata vor beneficia de reducerea de 18 bani pe kWh si ca masura se va aplica atat consumatorilor din piata reglementata, cat si celor din piata concurentiala.

Citeste si articolul :   21.000 de companii din Romania ar putea avea dificultati in perioada urmatoare

La facturile la gaze naturale, ajutorul va fi de 25%, potrivit ministrului. 2,3 milioane de gospodarii, dintr-un total de 3,6 milioane, vor beneficia de aceasta masura, a adaugat el. Este vorba despre cei care au un consum anual intre 100 si 1.200 de metri cubi pe an.

„Ce trebuie sa inteleaga romanii: pentru acest tip de ajutor nu trebuie sa faca absolut nimic. Va aparea in functie de consumul pe care il au”, a mentionat ministrul Energiei.

Acesta a mai spuc ca nu se va mai tine cont de veniturile oamenilor, pentru ca se presupune ca cei care au un consum mediu au si un venit mediu.

Potrivit ministrului Popescu, ordonanta ar urma sa intre in vigoare la 1 noiembrie.

Autor