Boala ascunsa de care suferea Ion Caramitru. Ce i-a adus, de fapt, sfarsitul lui Socrate din “Liceenii”

Actorul Ion Caramitru a decedat duminica la varsta de 79 de ani. Socrate, cum il stim din “Liceenii”, trebuia sa fie prezent la Iasi pentru a participa la Festivalul Serile Filmului Romanesc (SFR), dar din cauza problemelor de sanatate, actorul a fost nevoit sa lipseasca de la eveniment.

Potrivit informatiilor aparute in presa, in urma cu o luna, actorul s-a simtit rau si a mers la spital! Problemele nu au incetat, iar medicii au reusit cu greu sa-i puna un diagnostic.

In ultimele zile, artistul era din ce in ce mai slabit, iar in ciuda tratamentelor administrate de medicii.

Dupa numeroase investigatii, abia la inceputul lunii august, medicii au reusit sa-i puna un diagnostic clar! Se pare ca Ion Caramitru avea o infectie in sange care ii afectase tot organismul. Mai exact, ar fi fost vorba despre un stafilococ, stafilococul auriu, o boala grava care afecteaza rapid toate functiile corpului.

Publicitate

Staphylococcus aureus este cel mai periculos dintre toate numeroasele bacterii stafilococice comune. Aceste bacterii gram-pozitive, de culoare mov-violet in campul microscopic, au forma de coci si sunt aranjate in grupuri asemanatoare unui ciorchine de strugure.

Citeste si articolul :   Cum s-a imbolnavit Adela Popescu! Majoritatea gospodinelor fac asta

Stafilococul auriu se regaseste adesea, la nivelul pielii sau al mucoasei nazale la persoanele sanatoase si nu cauzeaza probleme serioase. Insa, daca bacteria patrunde in sistemul circulator, in sistemul osos ori daca ajunge la plamani, inima sau la nivelul articulatiilor, infectiile cauzate de stafilococul auriu pot avea urmari grave. Stafilococul auriu supravietuieste la temperaturi extreme, face fata acidului gastric si chiar si mediului salin. Aceste organisme pot creste aerob sau anaerob (facultativ) si la temperaturi cuprinse intre 18 °C si 40° C.

Cauzele infectiei cu stafilococ auriu

Multe persoane poarta bacteria stafilococului auriu, insa nu dezvolta niciodata o infectie. Infectiile cu stafilococ auriu sunt cauzate de mai multe tipuri diferite de germeni stafilococici, inclusiv:

• Staphylococcus aureus rezistent la Meticilina;

• Staphylococcus aureus susceptibil la Meticilina;

• Staphylococcus aureus intermediar sensibil la Vancomicina;

• Staphylococcus aureus rezistent la Vancomicina.

Cum se transmite stafilococul auriu

Stafilococul auriu este contagios si se transmite cu usurinta, prin atingerea persoanei care poarta bacteria. De regula, pielea functioneaza precum o bariera protectoare impotriva infectiei, insa daca exista leziuni la nivelul pielii, stafilococul auriu poate patrunde cu usurinta in tesuturi sau sange si poate cauza infectii. Folosirea la comun a prosoapelor sau a lenjeriilor de pat cu o persoana infectata favorizeaza infectia cu stafilococul auriu.

Citeste si articolul :   Cine a inventat pizza?

Predispozitia la infectia cu stafilococ auriu

Oricine poate dezvolta o infectie cu stafilococ auriu, desi anumite categorii de persoane prezinta un risc mai mare, inclusiv pacientii cu afectiuni cronice, cum ar fi diabetul, cancerul, bolile vasculare, eczemele, bolile pulmonare, pacientii cu sistemul imunitar slabit, care au fost supusi unor proceduri medicale ori persoanele care-si injecteaza droguri. De asemenea, riscul unei infectii stafilococice este mai mare pentru pacientii din unitatile de terapie intensiva, pentru cei care au fost supusi anumitor tipuri de interventii chirurgicale si pentru pacientii care au dispozitive medicale inserate in corp cum ar fi catetere.

Simptome stafilococ auriu

Infectiile cu stafilococ auriu apar, de obicei, pe piele ca o punga de puroi inconjurata de piele rosie, dureroasa sau inflamatia tesutului conjunctiv subcutanat. Stafilococul auriu se manifesta diferit in functie de afectiunea pe care o declanseaza.

Cele mai multe infectii cauzate de stafilococul auriu apar la nivelul cutanat sau al tesutului moale cum ar fi:

Citeste si articolul :   Adevarul a iesit la iveala. Ce se intampla, cu adevarat, la Acces Direct: "Am transmis un mail la CNA! Inadmisibil"

• abcesul cutanat, ce se manifesta prin aparitia unei pungi de puroi la nivel cutanat, care se formeaza fie intr-un folicul de par, fie intr-o glanda seboreica. Abcesul cutanat are ca simptome: inflamarea pielii, aparitia pungii de puroi in mijlocul inflamatiei, durere.

• impedigo – o iritatie dureroasa si contagioasa la nivelul pielii, ce se manifesta prin aparitia unor basici pline cu fluid, a caror culoare este similara mierii.

• sindromul stafilococic al pielii oparite (Pemfigus neonatal) – prezent, in special, la bebelusi si copii. Febra, iritatiile si basicile aparute la nivelul pielii, care capata aspectul unei arsuri, sunt simptomele cele mai comune ale acestui sindrom.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.