Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul 2023. Ce trebuie sa respecti pe 29 august

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul 2021. Aceasta este o sarbatoare cu semnificatie eshatologica, asa cum este si Schimbarea la Fata a Domnului si Adormirea Maicii Domnului. Biserica praznuieste aceasta sarbatoare in fiecare an pe data de 29 august. Este zi de post in calendarul ortodox.

Prin Schimbarea la Fata ni se descopera chipul pe care il va avea omul unit cu Hristos – chip de slava, prin Adormirea Maicii Domnului se arata ca cel care L-a purtat pe Hristos se muta de la stricaciune la nestricaciune, in vreme ce prin aceasta sarbatoare ni se reveleaza ca toti cei care nu au fost straini de pocainta vestita de Sfantul Ioan Botezatorul vor ajunge in rai.

Din acest motiv, Sfintii Parinti au randuit ca cele trei sarbatori sa fie praznuite in luna august, ultima luna din anul bisericesc, ca semn ca acest chip al lumii va trece, ca cer nou si pamant nou  (Apocalipsa cap 21).

Citeste si articolul :   Realizeaza-ti visele in 2023 cu secretele magice ale oamenilor de succes

Ca orice mare sarbatoare, ziua de 29 august vine cu traditii si obiceiuri.

Publicitate

Publicitate

Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul 2021 – traditii si obiceiuri

In aceasta zi nu este permis sa se taie nimic cu cutitul, ci totul se rupe cu mana, si nici nu se lucreaza cu obiecte ascutite, mai ales cei care se ocupa cu prelucrarea lemnului se abtin sa lucreze, deoarece ar trebui sa manuiasca joagare, topoare, securi, barde, fierastraie etc.;

Nu se toaca si nu se mananca varza, pentru ca „sfantul de sapte ori i s-a taiat capul ca pe varza si iarasi a inviat”;

Nu se consuma mere, pere, nuci, usturoi, adica orice fructe sau legume care au forma rotunda; pedeapsa pentru cei care incalca interdictia este posibila imbolnavire de friguri si alte boli;

Nu se bea vin rosu si nu se mananca legume de culoare rosie, care amintesc de culoarea sangelui; se posteste pentru vindecarea de boli, dar se posteste de catre tot crestinul indiferent in ce zi ar cadea;

Citeste si articolul :   Cum sa scapi de gandacul de Colorado din cartofi. Metode naturale de inlaturare a acestuia

Femeile chefuiesc fara barbati, considerand ca astazi este „ziua in care sunt la fel de mari ca si ei”. In aceasta zi, sa nu se taie nimic, fiind pericol de imbolnavire de friguri pentru cel care o face.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.