Potrivit ultimelor informatii, Guvernul a aprobat suplimentarea personalului din casele teritoriale de pensii pentru a acoperi deficitul de angajati care sa participe la evaluarea celor aproximativ 5 milioane de pensii din sistemul public aflate in plata. Procesul de evaluare va sta la baza recalcularii pensiilor, dupa o noua formula care sa inlature inechitatile din prezent, astfel incat, pentru contributii egale, pensiile sa fie egale indiferent de gen sau de data iesirii la pensie, anunta Ministerul Muncii.
Potrivit unui comunicat de presa transmis de Ministerul Muncii, Ordonanta de urgenta adoptata miercuri stabileste selectarea prin concurs a 1.000 de persoane, 800 cu studii superioare si 200 cu studii liceale, care vor desfasura activitatea in baza unor contracte individuale de munca incheiate pe perioada determinata, pana la 31 decembrie 2022.
„Ne-am asumat, inclusiv prin Planul National de Redresare si Rezilienta, sa finalizam procesul de digitalizare a celor 5 milioane de dosare de pensii pana la sfarsitul lui 2022. Pentru a putea respecta acest termen, avem nevoie urgenta de suplimentarea personalului din casele de pensii din toata tara. Digitalizarea dosarelor de pensii este o etapa esentiala a procesului de reforma, pentru ca ea va permite ulterior recalcularea tuturor pensiilor din Romania conform noii legi pe care o avem in lucru. Vrem sa respectam calendarul asumat pentru reforma sistemului de pensii, pentru ca au fost deja prea multi ani in care pensionarii au avut de suferit”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.
„In aceste conditii, numarul necesar de personal in structurile CNPP este estimat la 5.500 de angajati, fata de 3.480 cati exista in prezent, din care doar 3.186 au atributii de stabilire si plata a pensiilor si a altor drepturi prevazute de acte normative cu caracter special gestionate de Casa Nationala de Pensii Publice, precum si de evidenta a asiguratilor si activitatile conexe”, au aratat reprezentantii ministerului.
Ce pensii din Romania vor creste cel mai mult dupa recalculare
Raluca Turcan a anuntat ca, prin introducerea in sistem computerizat a milioane de dosare, este foarte probabil ca un cuantum al unei pensii sa fie modificat. Reprezentantul Executivului spune ca in urma procesului de recalculare pensiile mai mici vor creste cel mai mult.
”Evident ca vor fi pensii care se vor modifica. Principiul pe care noi il aplicam va conduce ca ulterior procesului de recalculare sa creasca mult mai mult pensiile mici care acum au un nivel mic pentru ca oamenii au beneficiat de factori de contributivitate.
In urma formulei pe care o vom aplica, tot ei (n.r. cei cu pensii mici) vor fi mai avantajati si in felul acesta vom incerca sa reducem din inechitati, adica din diferenta dintre cea mai mare si cea mai mica pensie”, a declarat Raluca Turcan la Antena 3.
Cand vor creste pensiile in Romania
”Pensiile mici vor creste mult mai mult decat pensiile mari. Noi ne-am asumat pentru planul de reforma pentru Planul National de Redresare si Rezilienta ca undeva dupa trimestrul 2 al anului 2022 sa incercam sa avem o prezentare publica a acestui subiect si la finalul lui 2022 proiectul sa fie votat in Parlament.
Mi-as dori ca anul 2023 sa ne prinda cu o lege a pensiilor modificata. Asadar, acesta cresteri vor avea loc cel mai probabil de la inceputul anului 2023”, a mai spus Raluca Turcan.
Publicitate