Grecia, ingenunchiata de flacari: „Fenomen fara precedent, au transformat tara intr-un butoi cu pulbere”

Grecia, ingenunchiata de flacari. Vantul foarte puternic a provocat furtuni de foc, vineri, la nord de Atena, si a declansat noi incendii. Mai multe depozite si fabrici situate de-a lungul autostrazii dintre Atena si nordul Salonic au luat foc si s-au produs explozii.

Guvernul a transmis locuitorilor din Malakasa si Sfendali sa paraseasca zonele prin alerte trimise prin mesaje text pe telefoanele mobile. Membrii fortelor de securitate au efectuat vizite din usa in usa pentru a se asigura ca nicio persoana nu a ramas in urma.

Alte evacuari au fost anuntate la Oropos, localitate situata spre nord, la circa 25 de kilometri de Atena, a relatat televiziunea elena de stat, informeaza agentia DPA, potrivit Agerpres.

Incendiile active in toata Grecia, care fac ravagii de multe zile pe fondul temperaturilor neobisnuit de ridicate, s-au intetit vineri, alimentate de vantul intens dinspre vest.

Publicitate

In ultimele 24 de ore s-au declansat 86 de noi incendii forestiere in tara, au anuntat vineri dimineata pe Twitter pompierii eleni.

Citeste si articolul :   Doliu in cinematografia internationala. A incetat din viata marele Jean-Paul Belmondo

Nori uriasi de fum galben sunt vizibili chiar si de la zeci de kilometri, iar in numeroase zone a cazut din cer cenusa.

Cel putin 18 persoane au fost ranite si au fost spitalizate, majoritatea acuzand probleme respiratorii, a declarat vineri la televiziunea de stat ministrul sanatatii, Vassilis Kikilias.

Un medic elen a avertizat asupra pericolelor asociate poluarii aerului. „Nu iesiti din casa”, a spus Nina Gaga, care conduce clinica de pneumologie de la spitalul Sotiria din Atena. Ea a precizat ca mastile de protectie obisnuite utilizate in timpul pandemiei nu sunt de ajutor in acest caz, recomandand modelul P95 sau unul cu un nivel mai ridicat de protectie.

Incendiile continua pe insula Evia (Euboea) si in Peloponez, multe dintre focare fiind scapate de sub control.

Pe Evia, locuitorii satului Agia Anna din nord-est au fost transportati in zone sigure cu ambarcatiunile.

https://twitter.com/i/status/1423019157675782150

Alte incendii sunt active si in nord-vest, unde mai multe sate au fost evacuate.

Citeste si articolul :   Coronavirus. 930 cazuri noi si 98 decese

„Ne confruntam cu zeci de incendii forestiere. Trei dintre ele – in Atena, Peloponez si Evia – sunt de o intensitate si o amploare enorme”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis in timpul unui discurs la televiziunea de stat joi seara.

El a avertizat ca vineri vor fi vanturi puternice dinspre vest, un „fenomen fara precedent, deoarece ultimele zile de caldura si seceta au transformat tara intr-un butoi cu pulbere”.

Din cauza situatiei periculoase, grecilor li se interzice accesul in paduri pana cel putin luni. De asemenea, sunt interzise activitatile in cursul carora s-ar putea produce scantei sau flacari.

„Prioritatea noastra este sa protejam vietile oamenilor”, a declarat Mitsotakis, indemnand cetatenii sa ramana calmi, sa ramana uniti si sa urmeze instructiunile autoritatilor, pompierilor si politiei.

Citeste si articolul :   Anut de ultima ora despre Diana Sosoaca. De ce a fost data afara din AUR

 

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.