59 de grade in ”Sahara Romaniei”. Ce au facut localnicii ca sa-si salveze animalele

Potrivit meteorologilor, Romania inregistreaza cea mai firtbinte vara din ultimii ani.

Miercuri au fost inregistrare 59 de grade in ”Sahara Romaniei”, regiunea desertica a Olteniei din zona Dabuleni-Dolj. Localnicii au marturisit pentru Protv ca aerul era atat de fierbinte ca aproape ardea caile respiratorii.

In timpul pranzului termometrele au indicat temperaturi record. Aproape 50 de grade la umbra si 59 de grade la soare. Localnicii au fost nevoiti sa recurga la masuri extreme pentru a-si salva animalele. In curtile gospodariilor, oamenii le-au stropit cu furtunele, iar turmele de vite aflate la pasune au fost duse la rau si bagate in apele Jiului.

Publicitate

Val cumplit de canicula in Romania

ANM a transmis ca va fi canicula in ultimele zile ale lunii iulie si primele ale lunii august. Valul de caldura care se abate asupra sudului si sud-estului Europei va fi extrem si isi va face simtita prezenta pentru cel putin o saptamana, in unele zone chiar pentru o perioada mai lunga de timp. Altfel, un nor masiv de praf saharian urmeaza sa patrunda iar in centrul Europei.

Citeste si articolul :   Patriarhul Daniel, mesaj de ultima ora pentru romani: "Sa savarsim fapte de ajutorare a celor bolnavi si neajutorati"

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 29 iulie – 01 august

Fenomene vizate: val de caldura, disconfort termic ridicat si canicula

Zone afectate: conform textului si hartii

In intervalul mentionat, valul de caldura va persista in cea mai mare parte a tarii, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. In regiunile vestice, sudice si local in restul teritoriului va fi canicula. Temperaturile maxime la scara intregii tari se vor situa, in general, intre 34 si 39 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor cobori sub 20 de grade.

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: val de caldura persistent si disconfort termic deosebit de accentuat

Interval de valabilitate: 29 iulie – 01 august
Zone afectate: judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ilfov, Municipiul Bucuresti si sudul judetului Caras-Severin
Pe parcursul zilelor de joi, vineri, sambata si duminica (29, 30, 31 iulie si 1 august), in judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ilfov, Municipiul Bucuresti si in sudul judetului Caras-Severin, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unitati. Temperaturile maxime se vor situa frecvent intre 38 si 40 de grade.

Citeste si articolul :   Ancheta dupa ce un barbat de 47 de ani, din Gorj, a decedat la cateva zile dupa ce s-a vaccinat cu serul AstraZeneca.

Nota: Valul de caldura va persista si la inceputul saptamanii viitoare in regiunile sudice si sud-estice, unde disconfortul termic se va mentine deosebit de accentuat.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.