Dr. Alexandru Blidaru: „Cel mai frecvent prim simptom al cancerului de san”

Prof. Dr. Alexandru Blidaru, Medic Primar Chirurgie Generala, cu supraspecializare in chirurgie oncologica si ginecologie oncologica ne spune care sunt simptomele cancerului mamar.

„Cel mai frecvent prim simptom al cancerului de san este aparitia unei tumori nedureroase la nivelul sanului, dar boala poate debuta cu fenomene inflamatorii (roseata, caldura, edem, durere la nivelul sanului), scurgere mamelonara, modificari ale tegumentelor si areolei, aparitia unei modificari la nivel axilar.

De cele mai multe ori, durerea la nivelul sanului, care alarmeaza pacientele si le face sa ajunga la medic, nu este un simptom al cancerului de san; in cancer, durerea apare doar atunci cand boala este in stadiu avansat. De obicei durerea este o alarma falsa, de aceea medicul recomanda investigatiile necesare si controalele ulterioare,” a mentionat prof. dr. Alexandru Blidaru.

De asemenea, medicul a precizat ca, in practica medicala, la consultatii, se intalneste frecvent cu doua tipuri de paciente: „cele speriate, care au dureri la nivelul sanului, dar care nu au nimic de fapt, si cele la care se detecteaza prezenta unei tumori care nu este insotita de durere”.

Daca boala este depistata la timp, cand tumora are sub 2 centimetri, in stadiul I, atunci supravietuirea la cinci ani este de peste 95%, iar la zece ani de aproximativ 90%.

Citeste si articolul :   Pentru cine este uleiul de peste sanatos?

Din pacate, in stadiile mai avansate, tumora e nepalpabila si nu e insotita de nicio simptomatologie; ea poate fi detectata numai prin investigatii imagistice (ecografie, mamografie). Astfel se pot pune in evidenta modificari de cativa milimetri care sunt fie cancere putin avansate, fie leziuni care in timp se pot transforma in cancer.

„Oricat ar fi de greu, din pacate, trebuie sa mergeti la doctor, trebuie sa faceti o ecografie mamara o data pe an, o mamografie la 12-18 luni dupa 40-45 ani, o ecografie abdominala si un examen citologic Babes-Papanicolau o data pe an. Aceste investigatii de rutina sunt lucruri care pot schimba viata.”, a mai spus medicul.

Semnele si simptome cancerului mamar:

• Un nodul mamar, ingrosarea unei mici portiuni sau o zona care se simte diferit de tesutul inconjurator

• Schimbari in marimea, forma sau aspectul unui san

• Modificari ale pielii care acopera sanul

• Un mamelon inversat

• Cojirea, scalarea sau exfolierea zonei pigmentate a pielii din jurul mamelonului sau a pielii de pe san

Citeste si articolul :   Cum stim cand colesterolul nostru a crescut

• Inrosirea sau corodarea pielii de pe san

Autor