Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Ce nu trebuie sa faci in aceasta zi

Sfintii Apostoli Petru si Pavel 2021. Crestinii ii sarbatoresc in data de 29 iunie pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel, ocrotitorii celor din penitenciare care au gresit fata de Dumnezeu, precum au gresit si ei: Petru s-a lepadat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe crestini.

“Traditia spune ca Sfantul Petru este stapanul lupilor, acestia neindraznind sa faca vreo stricaciune oamenilor fara incuviintarea sfantului; tot Sfantul Petru mai are in pastrare si cheile de la portile Raiului si mai are in paza si balaurii din cer care maruntesc gheata, transformand-o in grindina; se mai spune ca sfantul, fiind marele ucenic a lui Hristos, umbla prin lume pentru a afla necazurile crestinilor, pe care apoi le impartaseste lui Dumnezeu; dar poate fi vazut si in luna sau cand se deschide cerul la marile sarbatori, stand la masa imparateasca; dar este si subiectul unor intamplari hazlii: i se fura caii sau boii in timpul aratului, pierde cheile Raiului, are o iubita pescarita, petrece si joaca alaturi de oamenii de rand la o carciuma, se imbata si este batut de oameni etc.; dintre targurile organizate in tara in aceasta perioada, cel mai cunoscut este cel de pe Muntele Gaina”, scrie Romulus Antonescu in “Dictionar de simboluri si credinte traditionale romanesti” (2016).

Citeste si articolul :   Cand si cum se recolteaza corect menta

Traditii si obiceiuri de Sfintii Petru si Pavel:

Pentru ca Sfintii Apostoli Petru si Pavel au fost in temnita fiindca L-au marturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, au devenit ocrotitori ai sistemului penitenciar din Romania. Cei doi sfinti sunt ocrotitori ai celor lipsiti de libertate si pentru ca cei ajunsi in penitenciare sunt persoane care au gresit fata de Dumnezeu, precum au gresit si ei: Petru S-a lepadat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe crestini.

Potrivit traditiei populare, in aceasta zi apar licuricii, care ii ghideaza pe cei ce se ratacesc in paduri sau in munti. Acestia ar fi, de fapt, scantei ale biciului Sfantului Petru.

De Ziua Sfintilor Apostoli Petru si Pavel se da de pomana pentru cei morti, iar femeile trebuie sa ofere vecinilor si saracilor mancare gatita, dar si vase de lut pline cu apa, astfel incat mortii nu vor flamanzi, si nici nu vor inseta pe taramul celalalt.

Citeste si articolul :   Schimbarea la Fata a Domnului, 6 august 2023. Se deschid Cerurile si se indeplinesc dorintele

Oamenii nu au voie sa munceasca, nici la camp, si nici in gospodarie. In ziua praznuirii celor doi sfinti nu se spala, nu se arunca gunoiul din casa si nu se toarce, iar oamenii trebuie sa mearga la biserica.

In aceasta zi nu se scutura merii, pentru ca ogoarele sa fie protejate de grindina. In popor, se mai spune ca femeile vaduve nu au voie sa manance mere pana in ziua de Sfantul Ilie daca vor sa fie sanatoase.

In Calendarul popular, ziua Sfintilor Petru si Pavel marcheaza miezul verii agrare si perioada secerisului. In vremurile cand oamenii erau foarte credinciosi, Sanpetru de Vara umbla pe Pamant, singur sau insotit de Dumnezeu. In povestirile si snoavele populare, Sanpetru este un om obisnuit: se imbraca in straie taranesti, se ocupa cu agricultura, cresterea animalelor si, mai ales, cu pescuitul. Fiind credincios, foarte harnic si bun sfetnic, Sanpetru este luat de Dumnezeu in cer, unde ii incredinteaza portile si cheile Raiului. Acolo, fiind mai mare peste camarile ceresti, imparte hrana animalelor salbatice, in special lupilor, fierbe grindina pentru a o marunti prin topire si a deveni mai putin periculoasa, se mai spune in popor.

Citeste si articolul :   Parintele Sofian: „Cand ai un necaz mare, sa te rogi asa Maicii Domnului” – Sunt doar 10 cuvinte

La marile sarbatori – Craciun, Anul Nou, Boboteaza, Macinici, Sangiorz, Sanziene – Sanpetru poate fi vazut de pamanteni la miezul noptii, cand se deschide pentru o singura clipa cerul, stand la masa imparateasca in dreapta lui Dumnezeu. Sanpetru este cel mai cunoscut “sfant” al Calendarului popular.

Importanta sarbatorii este data de postul care o precede – Postul lui Sanpetru.

Autor