Vestea pe care o asteptam cu totii. Arafat a facut anuntul!

Raed Arafat, seful DSU,  a declarat ca a fost prelungita starea de alerta cu 30 de zile.

”A avut loc sedinta CNSU, urmata de sedinta de Guvern pentru aprobarea starii de alerta pentru inca o luna, incepand cu data de 13 mai”, a anuntat, Raed Arafat, dupa sedinta de Guvern.

Publicitate

Principalele noutati:

1. Permiterea circulatiei persoanelor in 13 mai 2021, intre orele 2-5 dimineata pentru Ramadan

Publicitate

2. Este eliminata restrictia legata de domiciliu privind particparea la pelerinaje religioase sau procesiuni

De asemenea, secretarul de stat a precizat ca se ia in calcul participarea spectatorilor la competitiile sportive, ca evenimente test sau pilot, pe baza propunerilor MTS si cu avizul MS.

”Participarea permisa pentru persoanele vaccinate, cele care prezinta rezultatul unui test PCR nu mai vechi de 72 de ore. In timpul sedintei s-a mai adaugat si testul antigen nu mai vechi de 24 de ore cu conditia prezentarii unui certificat, emis de cineva autorizat. Conditiile se stabiliesc prin ordionul comun MTS – MS”, a mai transmis Arafat.

Acesta s-a mai referit si la activiatea la cinema, concerte, teatre, cu participarea publicului peste 50%, doar ca evenimente test sau pilot.

Citeste si articolul :   Testul Covid devine obligatoriu si pentru cei care merg in Egipt

”Pana pe 1 iunie se mai fac analize de Comitetul interministerial si pentru masurile de 1 iunie sau dupa 1 iunie se revine pana atunci cu alte acte”, a mai prcizat Arafat.

Intrebat cat va mai fi prelungita starea de alerta, Raed Arafat a precizat

”Analiza la CNCCI reunoaste ca situatia e spre imbunatatire, dar sa vedem cum merge situatia luna asta, daca ramane stabila sau creste numarul cazurilor. Starea de alerta ne permite luarea unor masuri care sunt insa necesare. Daca se stabilizeaza situatia, se va opri. Nimeni nu are niciun interes sa mentina Romania in starea de alerta nicio zi in plus (…) Depinde cum evoluam. Nu am zis clar dupa o luna sau doua. Declararea starii de alerta depinde sa ajungem la stabilitate si nu mai avem nevoie de ea”, a mentionat seful DSU.

Arafat despre discriminarea persoanelor pe baza vaccinului anti-COVID

Raed Arafat, a declarat ca autoritatile nu impart populatia in vaccinata sau nevaccinata, ci in vaccinata sau testata sau care a avut boala in ultimele 90 de zile, dar nu mai putin de 15 zile. “Nu vrei sa te vaccinezi, te testezi, deci ai alternativa, deci nu putem spune ca noi fortam populatia sa vina doar vaccinata”, a spus secretarul de stat.

Citeste si articolul :   Carantina totala in Romania? Raed Arafat a facut anuntul

Arafat, despre divizarea societatii intre vaccinati si nevaccinati in ceea ce priveste accesul la restaurante sau evenimente culturale:

“Acum noi vorbim de evenimentele test sau pilot, care sunt peste capacitatile maxime stabilite prin incidente, deci la acest moment, cand ai incidenta sub 1,5 si functioneaza la 50% capacitatea, acolo nu este divizat nimic”.

“Cand cresti capacitatea, trebuie sa se asiguri, la acest moment, cel putin, sa fim siguri ca persoanele care sunt acolo nu reprezinta risc unul pentru celalalt si atunci se cere acest test de vaccinare sau test PCR, asa ca noi nu nu impartim populatia in vaccinata sau nevaccinata, vaccinata sau testata sau populatie care a avut boala in ultimele 90 de zile, dar nu mai putin de 15 zile. Nu vrei sa te vaccinezi, te testezi, deci ai alternativa, deci nu putem spune ca noi fortam populatia sa vina doar vaccinata”, a mentionat Arafat.

Florin Citu a anuntat luni, intr-o conferinta de presa prelungirea starii de alerta. El a precizat, insa, si ca o parte din restrictiile aflate in prezent in vigoare vor fi eliminate, deoarece “nu mai au sens”, mentionand in acest context cele referitoare la statiunile de schi.

Citeste si articolul :   ANM a emis avertizari cod galben si portocaliu, pentru ploi insemnate, valabile pana vineri

Luni a avut loc o sedinta de Guvern, in care sa decis atat prelungirea starii de alerta, cat si ce eliminarea unor restrictii.

Cand s-ar putea renunta la mastile obligatorii

Alte propuneri ar viza masuri ce se vor implementa odata cu atingerea unui anume grad de vaccinare intr-o regiune sau judet.

Astfel, la un grad de vaccinare de 50% s-ar putea renunta la obligativitatea purtarii mastii in aer liber si la restrictiile pe timp de noapte. Daca gradul de vaccinare va atinge 70%, s-ar putea renunta la obligativitatea purtarii mastii in spatiile publice.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.