Elevii sunt revoltati. Uniforma ar putea deveni iar obligatorie in scoli!

In cadrul Parlamentului se discuta introducerea uniformei obligatorii in scoli!  Parlamentarii rediscuta introducerea uniformei obligatorii in invatamantul de stat

„Pentru acoperirea costurilor uniformelor scolare pentru cele aproximativ 2 milioane de elevi din invatamantul obligatoriu de stat, propunerea legislativa prevede acordarea anuala a unei sume de bani necesare, din fondurile MEC”, scrie in forma finala a proiectului.

Astfel, parintii ar urma sa primeasca anual 350 de lei de la stat pentru cumpararea uniformei. Banii vor fi impartiti pe semestre. Senatul a adoptat proiectul la data de 11 august 2020.

Intre timp si Consiliul Economic si Social si-a dat acordul, doar ca Guvernul nu prea este de acord. „Unitatile de invatamant au libertatea de a alege diferite semne distinctive pentru elevii lor, cum ar fi: ecuson, uniforma, esarfa sau altele asemenea.

Consideram ca reglementarea propusa prin initiativa legislativa este mult prea restricitva comparativ cu textul in vigoare si limiteaza cadrul legal prin care unitatile de invatamant pot face alegerea unor diferite semne distinctive”, au spus reprezentantii Guvernului.

Executivul considera ca masura ar avea un impact bugetar destul de mare. Efortul financiar al statului ar fi in jurul sumei de 805.000 de lei.

Citeste si articolul :   Orasul Satu Mare intra de joi in carantina

Guvernul a transmis ca nu sustine adoptarea acestei initiative legislative.

Ce spun elevii despre acest proiect

„Mda, este un proiect care apare in fiecare an, nu intelegem de ce. Nu, nu suntem de acord cu el, nu avem cum sa fim de acord cu asa ceva, este o aberatie. Numai daca vorbim despre suma pe care vor sa o aloce si ne dam seama ca totul e o greseala.

Este o suma mult prea mica, dar o suma pe care Guvernul oricum nu o are, nu isi permite sa o cheltuie pentru asa ceva. Ce poti sa iti cumperi de 350 de lei? O pereche de pantaloni de costum, o camasa, ok, dar stiti ca mai e si frig, e si cald, imbracamintea e in functie de anotimp.

Plus ca trebuie sa te schimbi, nu poti purta zilnic aceeasi camasa. De unde bani, din ce sa cumperi?”, a declarat Andreea Sabina Spatariu, presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta pentru Fanatik.

Autor