Respecta aceste zile din Martie, daca vrei sa ai parte de sanatate si sa-ti mearga bine tot anul.

Luna Martie, Martisor cum este denumita in popor vine cu o serie de traditii si obiceiuri din strabuni. Potrivit traditiei, daca in luna martie bate mereu vantul, luna Mai va fi frumoasa. Daca tuna in Martie se anunta un an manos. De asemenea daca va canta cucul in Martie, anul va fi bogat.

O alta superstitie spune ca daca Martie-i cu roua, dupa Pasti mult ploua. Tot in luna Martie se culeg primele flori de primavara bune de leacuri pentru boli. Batranii satului  spun ca in aceasta luna se fac pregatiri pentru ritualurile de magie de peste an.

Se mai spune ca cine raceste in luna lui Martie, va fi sanatos peste an.

Intre 1 si 9 Martie exista cateva obiceiuri.

Babele este o traditie romaneasca tinuta de toti romanii. Aceasta are loc de pe 1 si pana pe 9 martie. Fiecare roman isi alege o baba, sau mai bine o zis o zi. Asa cum va fi baba pe care omul si-o alege, asa va fi si firea omului in anul ce vine. Unii batrani spun ca asa cum este vremea in acea zi asa ii va merge omului in anul acela. Si anume, daca vremea este frumoasa iar soarele este prezent pe cer, acel om va fi voios si bun la suflet intreg anul iar toate ii vor merge bine. Totusi, daca in acea zi cerul este intunecat, omul acela nu va fi bun la suflet ci mai degraba suparacios. Mai mult, unii batrani cred ca daca ninge sau ploua in acea zi, anul va fi unul bogat.

1 si 8 Martie sunt cele mai importante zile din aceasta perioada. 1 Martie este considerata ca fiind prima zi de primavara, motiv pentru care obiceiul romanesc indeamna barbatii sa daruiasca femeilor cate un martisor si flori de sezon, in special ghiocei.

Femeile il poarta toata luna martie, apoi il prind de ramura unui copac inflorit. Se spune ca astfel femeile sunt protejate de farmecele rele si atrag belsugul si norocul in casele lor.

6 Martie. Anul acesta, Mosii de iarna se praznuiesc la inceputul lunii martie, mai exact pe 6 martie, atunci cand Biserica Ortodoxa face praznuirea celor adormiti.

In ziua de Sambata Mortilor, Biserica Ortodoxa ii pomeneste pe cei trecuti in nefiinta, prin organizarea Slujbei Parastasului si a Sfintei Liturghii.

Pentru pomenirea mortilor la biserica, enoriasii duc coliva, colac sau turta, o sticla cu vin si pomelnicul in care sunt trecute numele persoanelor care nu mai vietuiesc pe Pamant, pentru a fi slujite de catre preoti.

Pe data de 8 Martie se sarbatoreste Ziua Internationala a Femeii, nascuta din dorinta si eforturile constante ale femeilor de a fi egale in drepturi cu barbatii, de a avea dreptul la vot si conditii mai bune de munca. In aceasta zi, femeile primesc flori si aprecieri din partea barbatilor, iar mamele din partea copiilor.

Citeste si articolul :   Izvorul Tamaduirii 2021. Sarbatoare mare pentru romani. Ziua cand se sfintesc apele

Urmatoarea sarbatoare a lunii martie este sarbatoarea celor 40 de Mucenici. In aceasta zi sunt celebrati cei 40 de Sfinti din Sevastia, care au refuzat sa se mai inchine idolilor, motiv pentru care timp de 8 zile au indurat numeroase torturi. Potrivit traditiei, in aceasta zi femeile pregatesc 40 de “mucenici”, in forma de 8, unsi cu miere si presarati cu nuca macinata, pe care ii impart pentru sufletul mortilor. Tot traditia spune ca barbatii trebuie sa bea 40 de pahare de vin sau tuica, pentru a fi sanatosi si apti de munca tot restul anului.

Tot pe data de 9 martie, in acest an, pica si Mosii de primavara.

Intre Mucenici si Blagovestenie

Intre 10 si 25 Martie sunt cateva obiceiuri insotite de superstitiile legate de acestea. Astfel, Alexiile pe 17 Martie, este momentul renasterii vietuitoarelor marunte ale pamantului, inchise ritual la Ziua Crucii pe 14 Septembrie. Exista superstitia de a lega in ajunul Alexiilor foarfecele din casa cu o sfoara, pentru a lega botul jivinelor care ataca vitele. Fiind considerata si Ziua Pestelui, caci atunci ies pestii din apele subterane, pescarii o sarbatoresc pentru a avea noroc la pescuit.

Se spune ca daca manaci un pestisor viu de Alexii, vei avea recolta bogata la pescuit. La echinoctiul de primavara, cu date variabile de la an la an (20 sau 21 Martie, in functie de an), fetele pun grau in blide cu apa, invocand ploile si fertilitatea; superstitia spune ca asa cum va creste graul verde si sanatos, vor fi si fetele si holdele.

Citeste si articolul :   Lidia Fecioru: Ce trebuie sa faci ca sa-ti schimbi destinul.

La 25 Martie este sarbatoarea numita Blagovesteniile, Buna Vestire, dar si Ziua Cucului. Obiceiul cel mai raspandit este acela de a face un foc mare langa care se pun paine, sare si apa, ca sa se incalzeasca ingerii, sa manance si sa bea. Painea si sarea se dau apoi de pomana. In aceasta zi nimeni nu trebuie sa caute galceava, ca e de rau. Exista superstitia ca asa cum va fi vremea in ziua de Blagovestenie, asa va fi si de Pasti, iar daca in aceasta zi este frunza verde in natura, va fi un an cu belsug.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.