8 Beneficiile pentru sanatate ale nucilor

Nucile sunt un aliment foarte popular. Sunt gustoase, convenabile si pot fi savurate in tot felul de diete – de la keto la vegan.

In ciuda faptului ca sunt bogate in grasimi, au o serie de beneficii impresionante pentru sanatate si greutate.

Iata primele 8 beneficii pentru sanatate ale consumului de nuci.

1. O mare sursa de nutrienti

Nucile sunt foarte nutritive. O uncie (28 grame) de nuci amestecate contine ( 1 ):

Calorii: 173

Proteine: 5 grame

Grasime: 16 grame, inclusiv 9 grame de grasimi mononesaturate

Carbohidrati: 6 grame

Fibre: 3 grame

Vitamina E: 12% din CDI

Magneziu: 16% din CDI

Fosfor: 13% din CDI

Cupru: 23% din CDI

Mangan: 26% din CDI

Seleniu: 56% din CDI

Acestea fiind spuse, nucile sunt, in general, un aliment excelent de mancat intr-o dieta saraca in carbohidrati.

REZUMAT

Nucile sunt bogate in grasimi, sarace in carbohidrati si o sursa excelenta de mai multi nutrienti, inclusiv vitamina E, magneziu si seleniu.

2.Contin antioxidanti

Nucile sunt puteri antioxidante.

Antioxidantii, inclusiv polifenolii din nuci, pot combate stresul oxidativ prin neutralizarea radicalilor liberi – molecule instabile care pot provoca leziuni celulare si pot creste riscul de boala.

Un studiu a constatat ca nucile au o capacitate mai mare de a lupta impotriva radicalilor liberi decat pestele.

Cercetarile arata ca antioxidantii din nuci si migdale pot proteja grasimile delicate din celulele dvs. de a fi deteriorate de oxidare

Intr-un studiu efectuat pe 13 persoane, consumul de nuci sau migdale a crescut nivelurile de polifenoli si a redus semnificativ daunele oxidative

Un alt studiu a constatat ca la 2-8 ore dupa ce au consumat nuci, participantii au inregistrat o scadere cu 26-33% a nivelului lor de colesterol LDL „rau” oxidat – un factor de risc major pentru bolile de inima

Cu toate acestea, studiile efectuate la persoanele in varsta si la persoanele cu sindrom metabolic au constatat ca nucile si caju nu au avut un impact mare asupra capacitatii antioxidante, desi alti markeri s-au imbunatatit

Citeste si articolul :   O lamaie, sare si piper este tot ce aveti nevoie pentru aceste mici probleme

REZUMAT

Nucile contin antioxidanti cunoscuti sub numele de polifenoli, care va pot proteja celulele.

3. Pot ajuta la scaderea in greutate

Desi sunt considerate un aliment bogat in calorii, cercetarile sugereaza ca nucile te pot ajuta sa slabesti .

Un studiu amplu care a evaluat efectele dietei mediteraneene a constatat ca persoanele puse sa manance nuci au pierdut in medie 5 cm din talie – semnificativ mai mult decat cele carora li s-a administrat ulei de masline.

S-a demonstrat in mod constant ca migdalele promoveaza pierderea in greutate, mai degraba decat cresterea in greutate. Unele cercetari sugereaza ca fisticul ajuta si la scaderea in greutate.

Intr-un studiu la femeile supraponderale, cei care au consumat migdale au pierdut de aproape trei ori mai multa greutate si au inregistrat o scadere semnificativ mai mare a dimensiunii taliei in comparatie cu grupul de control.

Mai mult, chiar daca nucile sunt destul de bogate in calorii, cercetarile arata ca organismul nu le absoarbe pe toate, deoarece o portiune de grasime ramane prinsa in peretele fibros al nucii in timpul digestiei.

REZUMAT

S-a demonstrat ca nucile promoveaza pierderea in greutate, mai degraba decat contribuie la cresterea in greutate. Mai multe studii indica faptul ca organismul tau nu absoarbe toate caloriile din nuci.

4. Poate reduce colesterolul si trigliceridele

Nucile au efecte impresionante asupra nivelului de colesterol si trigliceride.

Puterea de scadere a colesterolului a nucilor se poate datora continutului lor ridicat de acizi grasi mononesaturati si polinesaturati.

Un alt studiu efectuat la femeile cu sindrom metabolic a observat ca un consum de amestec de 30 de grame de nuci si arahide pe zi timp de 6 saptamani a scazut semnificativ toate tipurile de colesterol – cu exceptia HDL „bun” .

Mai multe studii arata ca nucile de macadamia scad si nivelul colesterolului .

REZUMAT

Nucile pot ajuta la scaderea colesterolului LDL total si „rau” si a trigliceridelor, crescand in acelasi timp nivelurile de colesterol HDL „bun”.

Citeste si articolul :   Iata cele 5 alimente pe care le consumi la momentul nepotrivit! Iti dauneaza sanatatii!

5. Benefic pentru diabetul de tip 2 si sindromul metabolic

Diabetul de tip 2 este o boala frecventa care afecteaza sute de milioane de oameni din intreaga lume.

Sindromul metabolic se refera la un grup de factori de risc care va pot creste riscul de boli de inima, accident vascular cerebral si diabet de tip 2.

Prin urmare, diabetul de tip 2 si sindromul metabolic sunt strans legate.

Interesant este ca nucile pot fi unul dintre cele mai bune alimente pentru persoanele cu sindrom metabolic si diabet de tip 2.

In primul rand, au un continut scazut de carbohidrati si nu cresc prea mult nivelul zaharului din sange.

Studiile sugereaza ca acest consum de nuci poate reduce, de asemenea, stresul oxidativ, tensiunea arteriala si alti markeri de sanatate la persoanele cu diabet si sindrom metabolic

Cu toate acestea, dovezile sunt mixte si nu toate studiile observa un beneficiu din consumul de nuci la persoanele cu sindrom metabolic .

REZUMAT

Mai multe studii au aratat ca glicemia, tensiunea arteriala si alti markeri de sanatate se imbunatatesc atunci cand persoanele cu diabet de tip 2 si sindrom metabolic includ nuci in dieta lor.

6. Pot reduce inflamatia

Nucile au proprietati antiinflamatoare puternice .

Inflamatia este modul in care corpul tau se apara de rani, bacterii si alti agenti patogeni potential daunatori.

Cu toate acestea, inflamatia cronica, pe termen lung, poate provoca leziuni ale organelor si poate creste riscul de boala. Potrivit cercetarilor, consumul de nuci poate reduce inflamatia.

Intr-un studiu asupra dietei mediteraneene, persoanele ale caror diete au fost completate cu nuci au inregistrat o scadere de 35% si 90% a markerilor inflamatori Proteina C reactiva (CRP) si, respectiv, interleukina 6 (IL-6).

REZUMAT

Cercetarile sugereaza ca nucile pot reduce inflamatia, in special la persoanele cu diabet zaharat, boli de rinichi si alte afectiuni grave de sanatate.

7. Sunt bogate in fibre benefice

Fibrele ofera multe beneficii pentru sanatate.

Citeste si articolul :   Top 13 alimente cu indice glicemic scazut

In timp ce corpul tau nu poate digera fibrele, bacteriile care traiesc in colonul tau pot.

Bacteriile intestinale fermenteaza apoi fibra si o transforma in acizi grasi cu lant scurt (SCFA) benefici.

Aceste SCFA au beneficii puternice, inclusiv imbunatatirea sanatatii intestinului si reducerea riscului de diabet si obezitate .

In plus, fibrele te ajuta sa te simti satul si reduce numarul de calorii . Un studiu sugereaza ca cresterea aportului de fibre de la 18 la 36 de grame pe zi poate duce la absorbtia cu 130 de calorii mai putin.

REZUMAT

Multe nuci au un continut ridicat de fibre, ceea ce poate reduce riscul bolilor, va ajuta sa va simtiti plini, sa reduceti absorbtia caloriilor si sa imbunatatiti sanatatea intestinelor.

8. Va poate reduce riscul de atac de cord si accident vascular cerebral

Nucile sunt extrem de bune pentru inima ta .

Mai multe studii sugereaza ca nucile ajuta la scaderea riscului de boli de inima si accident vascular cerebral datorita beneficiilor lor pentru nivelul de colesterol.

Studiile au constatat ca particulele LDL mici si dense pot creste riscul bolilor de inima mai mult decat particulele LDL mai mari .

Interesant este ca un studiu asupra dietei mediteraneene a constatat ca persoanele care au consumat nuci au avut un declin semnificativ al particulelor mici de LDL si o crestere a particulelor mari de LDL, precum si niveluri „bune” de colesterol HDL .

REZUMAT

Nucile pot reduce semnificativ riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral. Consumul de nuci imbunatateste functia arterelor si are multe alte beneficii.

Autor