Alexandru Rafila, anunt pentru toti romanii sub 55 de ani

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul Romaniei la OMS, a declarat ca vaccinul AstraZeneca este eficace la persoanele din categoria celor intre 18 si 55 de ani, conform studiilor efectuate pana in momentul de fata.

Alexandru Rafila, anunt despre vaccinul AstraZeneca

„Vaccinul AstraZeneca este un vaccin eficace la persoanele din categoria celor intre 18 si 55 de ani, este vorba de grupa de populatie la care s-au facut studiile clinice si pe care exista studii de siguranta si de eficacitate. E foarte interesant, am citit un articol referitor si la vaccinul de la Pfizer, de exemplu, si se pare ca in teren, atunci cand il folosim in mod real, cele doua vaccinuri sunt superpozabile, adica raspunsul imun protector dupa prima, respectiv dupa a doua doza, este asemanator la vaccinul Pfizer si la vaccinul AstraZeneca”, a declarat medicul Alexandru Rafila.

Profesorul Rafila a mai spus ca vaccinurile de la Pfizer, Monderna si AstraZeneca sunt foarte utile.

„Noi discutam de doua lucruri diferite: eficacitatea este performanta in timpul unui studiu clinic, iar eficienta este performanta in viata reala. Un vaccin se conserva mai greu, se manipuleaza mai greu si atunci sigur ca eficienta este ceva mai mica decat eficacitatea, altul care se manipuleaza mai usor, este mai stabil, are o eficienta mai apropiata de eficacitatea obtinuta in studiul clinic. Coroborand toate aceste lucruri, cred ca toate cele trei vaccinuri aprobate in acest moment sunt extrem de utile si ele trebuie administrate asa cum recomanda producatorii.

Mie imi pare rau ca nu mai sunt in categoria de varsta 18 – 55 de ani. Cu siguranta as fi folosit si eu vaccinul de la AstraZeneca, sa nu existe niciun fel de dubiu apropo de utilitatea acestui vaccin”, a mai spus Rafila.

Au inceput programarile pentru vaccinul AstraZeneca

Programarile pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca au inceput miercuri, cand pe platforma vor fi incarcate primele 200.000 de locuri.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.