Eficacitatea vaccinurilor impotriva COVID-19 asupra tulpinilor mutante ale virusului

Autoritatile spun ca mutatiile virusului SARS-CoV-2 ar putea duce la scaderea eficientei anticorpilor produsi in urma infectiei naturale sau a vaccinarii, insa ar fi necesara acumularea unui numar mare de mutatii, iar fenomenul ar dura o perioada lunga de timp.

„Odata cu identificarea unei noi tulpini a virusului SARS-CoV-2 in Regatul Unit, s-a pus problema eficacitatii vaccinurilor dezvoltate pana in acest moment. Vaccinurile recent dezvoltate au ca tinta proteina Spike a noului coronavirus, glicoproteina de suprafata a virusului, capabila sa declanseze un raspuns imun. Aceasta este responsabila de patrunderea virusului in celulele umane (si, implicit, declansarea infectiei), prin legarea la receptori specifici care sunt localizati la nivelul tractului respirator si tractului gastrointestinal. Proteina Spike se leaga la acesti receptori printr-o regiune denumita domeniu de legare a receptorului. Sistemul imun recunoaste proteina Spike ca fiind straina – similar momentului in care virusul patrunde in organism si atunci cand ea este produsa postvaccinal – si declanseaza raspunsul imun in urma caruia se produc anticorpi”, se arata intr-un articol postat pe https://vaccinare-covid.gov.ro/,

Potrivit sursei citate, s-a demonstrat ca anticorpii produsi in urma infectiei naturale cu virusul SARS-CoV-2 recunosc multe regiuni ale proteinei de suprafata a virusului, proteina Spike.

Citeste si articolul :   Coronavirus in Romania: 255 cazuri noi si 8 decese

„Intr-adevar, modificarea acestor regiuni din cauza mutatiilor ar putea conduce la scaderea eficientei anticorpilor (fie ei produsi in urma infectiei naturale sau in urma vaccinarii). Dar, pentru ca acest lucru sa se realizeze, ar fi necesara acumularea unui numar mare de mutatii astfel incat sa fie eliminata complet protectia conferita, iar acest fenomen ar dura o perioada lunga de timp, luand in considerare rata de mutatie a virusului. Pe termen lung, aceasta posibilitate nu poate fi in totalitate exclusa. Cu toate acestea, chiar daca s-ar intampla acest lucru, nu ar fi necesara reluarea intregului proces de dezvoltare a vaccinurilor, ci doar adaptarea periodica a acestora la tulpinile circulante. Cel mai bun exemplu in acest sens il reprezinta vaccinarea antigripala, pentru care recomandarea tulpinilor ce urmeaza a fi incluse in vaccin pentru fiecare sezon se schimba anual, iar vaccinul este produs, testat si administrat intr-un interval de doar cateva luni”, se mai arata in articol.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.