Sarbatoare MARE pe 27 decembrie, Sf. Stefan. Ce nu e bine sa faci in aceasta zi si care este Semnificatia numelui

In fiecare an, pe 27 decembrie, crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Stefan, unul dintre ucenicii lui Iisus si primul martir al Bisericii.

Legenda spune ca Iisus Hristos l-a luat pe langa sine, ca sa il urmeze si sa ia parte la faptele si minunile sale. Devenind diacon, Stefan a starnit atentia fariseilor.

Acestia erau nemultumiti de faptul ca el incearca sa ii converteasca pe oameni la crestinism prin predicile despre invataturile lui Hristos.

La putin timp dupa ce a devenit diacon, Stefan a fost dus inaintea Sinedriului, sub acuzatia de blasfemie la adresa lui Moise si a lui Dumnezeu. A fost interogat de catre insusi Caiafa, cel care il judecase si pe Iisus Hristos.

Publicitate

Gasit vinovat de blasfemie, Sfantul Stefan a fost condamnat la moarte prin lapidare, devenind si primul martir care a fost ucis pentru ca a marturisit in fata tuturor credinta pe care o avea in Iisus. Inainte sa isi dea ultima suflare, el a cerut iertare pentru cei care i-au luat viata.

Locul unde era ingropat Sfantul Stefan a fost descoperit in anul 415, iar din anul 560 moastele sale se afla in cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura” din Roma.

Citeste si articolul :   Moduri naturale de a va imbunatati memoria

Numele Stefan vine de la grecescul Stephanos care inseamna „coroana”, „ghirlanda” sau „cununa” cu care erau incununati invingatorii.

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Stefan

Ce sa nu faci in aceasta zi

Sfantul Stefan ii ajuta pe cei care au un conflict cu alte persoane sa se impace cu acestea, de aceea, nu este bine sa te certi cu nimeni in aceasta zi, pentru a nu fi pedepsit cu boli si greutati.

Se mai spune ca in aceasta zi este bine sa se evite drumetiile in zonele de munte sau in locuri izolate, pentru a nu iti pune viata in pericol.

La capitolul interdictii se incadreaza si injuraturile, barfele, uneltirile, alaturi de toate celelalte astfel de practici care nu fac cinste fiintei omenesti. In plus, Biserica recomanda gospodinelor sa evite orice fel de munca prin casa, intrucat in aceasta zi este una de odihna si cinstire a Sfantului Stefan, primul diacon si martir al Bisericii. Se spune ca cei care fac treaba in gospodarie si nu cinstesc ziua cum se cuvine vor fi pedepsiti de Dumnezeu.

Nu in ultimul rand, este bine ca in aceasta zi sa evitam deplasarile in zonele montane si in locuri izolate, care ne pun viata in pericol.

Citeste si articolul :   Cum sa fii in siguranta la tine in casa

Ce se face in aceasta zi

Pentru sporul casei si pentru sanatatea rudelor cu probleme mari de sanatate, trebuie sa-l cinstim pe Sfantul Mucenic Stefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite in aceasta zi.

Potrivit unei traditii stravechi, de Sfantul Stefan este bine sa se dea in dar o icoana a Sfantului sau o candela noua aprinsa pentru sanatatea rudelor bolnave, dar si pentru sporul casei. Tot ca un semn al iubirii, pretuirii si respectului este bine ca in aceasta zi persoanele certate sa se impace.

In unele zone din Muntenia, gospodinele pregatesc asa-numitele „Painici ale lui Stefan”, facute in forme rotunde, dintr-un aluat foarte asemanator cu cel de cozonac.

Se obisnuieste ca aceste painici sa se unga cu miere. De asemenea, painicile amintesc crestinilor de pietrele cu care a fost ucis Sfantul Stefan. Odata ce sunt sfintite de preot la biserica, painicile se impart copiilor sarmani.

Tot de Sfantul Stefan, se prepara si se impart mucenici cu miere si nuca, care amintesc de moartea lui muceniceasca.

Citeste si articolul :   Rugaciune catre Sfanta Treime. Spune-o astazi si Domnul va fi cu tine

Se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit in imprejurari dramatice, iar pachetele cu mancare se impart si persoanelor tinere, care poarta numele primului mucenic Stefan.

Semnificatia numelui Stefan

Numele este de origine greceasca – Stephanos – si inseamna “coroana”, “ghirlanda”, “cununa” (cu care erau incununati invingatorii). La noi, formele curente au fost si sunt Stefan si Stefan(i)a, diminutivate mai ales Fane, Fanel, Fanica, Fanita, Fana, Fanica, iar uneori – sub influenta straina – Fanny.

Destul de des se folosesc si diminutivele Stefanel sau Stefanita, mai rar Stef(i). Mai recent a aparut si forma feminina Stefanela (ce pare sa fi prins mai bine decat vechea Stefanida – numele unei mucenite trecute in calendar).

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.