La ce varsta suntem cel mai nefericiti?

Aproape nicio persoana nu este fericita in fiecare moment al vietii, asadar nefericirea este un sentiment trait de majoritatea oamenilor. Studiile demonstreaza faptul ca varsta este un factor care are impact efect asupra starii de nefericire.

Varsta adulta mijlocie se dovedeste a fi o varsta deosebit de dificila, asa cum sugereaza si expresia “criza varstei mijlocii”. In timp ce criza varstei mijlocii este un fenomen bine cunoscut, recent a fost inventat termenul de “criza a sfertului de viata”, iar acesta descrie o crestere a nivelului de nefericire pe care anumite persoane il experimenteaza la 20 de ani. Cu toate acestea, pana recent nu a fost clar daca aceste cresteri ale nefericirii legate de varsta sunt doar rapoarte individuale sau un fenomen general ce poate fi prezent la majoritatea oamenilor indiferent de tara in care locuiesc.

Un nou studiu a cercetat in mod sistematic aceasta intrebare folosind un esantion foarte mare de persoane. In acest studiu au fost analizate date provenind de la peste 14 milioane de participanti din peste de tari diferite. Participantii acestei cercetari au raspuns la intrebari cu privire la urmatoarele teme legate de nefericire, respectiv:

Citeste si articolul :   Esti timid sau introvertit - stiinta spune ca aceasta este diferenta dintre ele

1. Sanatatea mintala. Aceasta tema continea intrebari legate de numarul de zile in care subiectul se simtea mai neplacut sau avea dificultati, in care se simtea depresiv, ingrijorat, trist, stresat, anxios sau zile in care considera ca avea diverse fobii, atacuri de panica.

Publicitate

2. Interactiunile si sentimentele sociale. Aceasta tema continea intrebari legate despre sentimentul de a fi dat la o parte din societate, de a nu fi capabil sa depaseasca anumite dificultati, despre pierderea increderii in sine, despre gandul ca nu este suficient sau ca este un esec, despre singuratate si starile tensionate.

3. Bunastarea fizica. Aceasta tema includea intrebari despre experimentarea durerii si imposibilitatea de a dormi bine, de a se odihni.

4. Bunastarea nationala. Aceasta tema continea intrebari legate de situatia din tara fiecaruia si daca aceasta se imbunatatea sau inrautatea in momentul realizarii cercetarii.

Rezultatele acestui studiu au fost urmatoarele: In Europa si in Statele Unite ale Americii nivelul nefericirii atingea apogeul la sfarsitul varstei de 40 de ani, respectiv la varsta de 49 de ani. In general, copiii incep cu un nivel al nefericirii destul de mic, acesta crescand pana la varsta de 49 de ani, iar ulterior aceasta nefericire scade din nou, insemnand ca adultii mai in varsta sunt in medie mai putin nefericiti decat indivizii cu varsta de 49 de ani. Aceste rezultate sustin cu vehementa existenta acestei “crize a varstei mijlocii” ca fiind un fenomen general in mai multe tari. Pe de alta parte, nu a rezultat nicio dovada stiintifica care ar putea sustine existanta unei “crize de sfert de viata”.

Citeste si articolul :   4 lucruri care se intampla in corpul tau cand mananci migdale in fiecare zi

In ceea ce priveste scaderea gradului de nefericire dupa varsta de 49 de ani autorul studiului ofera trei sugestii. Prima se refera la faptul ca oamenii pot renunta la a mai indeplini visurile imposibile dupa varsta de 49 de ani si se multumesc cu obiective realiste, fapt ce poate contribui la scaderea gradului de nefericire. A doua se refera la faptul ca oamenii care sunt mai putin nefericiti pot trai mai mult, fapt ce duce la scaderea nivelului de nefericire la batranete. A treia se refera la faptul ca ar putea fi vorba de un efect de contrast in care persoanele in varsta vad cum altii din generatia lor se imbolnavesc si mor si se simt mai recunoscatori pentru ca inca au o stare buna de sanatate, reducandu-se astfel nivelul nefericirii.

Publicitate

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.