Criteriile de care se va tine cont pentru vaccinarea din Romania

Lucratorii din sistemul de sanatate public si privat, ingrijitorii din centrele pentru bolnavii cu dizabilitati, crese sau caminele de batrani fac parte din grupurile care vor avea prioritate la vaccinare.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din Romania, medicul Valeriu Gheorghita, a vorbit la Digi24 despre criteriile prioritare de care se va tine cont.

„In functie de disponibilitatea vaccinurilor, sunt prevazute in paralel mai multe grupe populationale prioritizate. In mod deosebit, vorbim de lucratorii din sistemul de sanatate, atat din sistemul public cat si cel privat, la care se adauga ingrijitorii din serviciile sociale, centrele de ingrijire pentru bolnavii cu dizabilitati, pentru crese, centre de ingrijire pe termen lung, caminele de batrani, la care se adauga acele activitati esentiale, critice pentru functionarea normala a oricarei societati. Aceste activitati critice sunt definite de OMS, iar pe noi ne intereseaza sa protejam activitatea in sine. Aici ar intra activitati din domeniul apararii, securitatii nationale, transporturilor, energie, furnizare distributie de alimente, apa potabila, management de deseuri, invatamant. Sunt principalele activitati critice fara de care noi nu putem functiona ca societate”, a spus medicul.

In ce priveste categoriile vulnerabile, este vorba despre persoane care au peste 65 de ani sau de persoane cu boli cronice.

„Aceste prioritizari sunt bazate pe niste criterii obiective si anume ne intereseaza criteriul epidemiologic, ceea ce inseamna ca acest criteriu ne permite o flexibilitate a alocarii vaccinurilor. Daca la nivelul unei regiuni geografice in Romania vom avea o rata de pozitivare a cazurilor, o crestere accelerata disproportional mai mare fata de ce se intampla in restul regiunilor tarii, este evident ca acolo trebuie intervenit mai rapid pentru stingerea acelui focar”, a adaugat Valeriu Gheorghita.

Autor