Medic roman: “Dumneavoastra, domnule ministru, aveati o responsabilitate. E timpul sa plecati”

Medicul Gabriel Diaconu a postat un mesaj dur pe pagina sa de Facebook. Doctorul il critica pe ministrul Sanatatii penreu afiarmatia sa.

Iata mesajul integral:

“Just in: In ultimele 7 zile am depasit pragul hebdomadar a 1000 de decese din cauza infectiei cu noul coronavirus. Odata cu raportarea de astazi, numarul lor este 1046 in ultima saptamana…
L-as fi lasat in plata lui pe ministrul sanatatii, Nelu Tataru, daca n-ar fi facut aseara tarziu urmatoarea declaratie:

” Pentru situatia de peste 30 de ani si pentru autoritatile locale si neimplicare cred ca suntem vinovati toti din aceasta tara, nu numai sistemul medical, fiindca am acceptat timp de 30 de ani sa traim intr-o astfel de situatie medicala”

Afirmatia este mincinoasa si vadeste trei lucruri caracteristice politicianului roman in general, respectiv ale lui Tataru in particular:

1. In fata tragediei, a dramei, instinctul de fiara al politicianului este sa gaseasca repede o distragere a atentiei, mai exact cineva pe care sa-l sacrifice incat sa-si lepede vina.

2. Solutia magistrala e sa creeze impresia ca – de fapt – culpa e colectiva. Daca toata lumea e vinovata, nu-i asa, de fapt nimeni nu e vinovat, pentru ca,

3. Suntem toti la fel.

Dar nu suntem toti al fel.

Nu avem cum sa fim toti la fel. Unii dintre noi sunt chemati la responsabilitatea fotoliului public. Altii dintre noi sunt cei care – indiferent de conditii, dotari sau vremuri – tratam oameni de boli. Mai sunt unii dintre noi care aduc la iveala, si prezinta public dovezile formelor pe care le ia ticalosia, hotia. Exista unii care vor sa faca bine, fie ca inseamna spitale, fie ca inseamna aparatura, cercetare, fie ca inseamna emanciparea cunoasterii medicale sau accesul la stiinta, scoala, educatie, deschidere si curiozitate catre viitor.

Citeste si articolul :   Medicul Gabriel Diaconu, a rabufnit pe Facebook: “Cimitirele sunt inca goale “

Cum sa fim toti la fel vinovati, domnule ministru al sanatatii?

Asa functioneaza in mintea dumneavoastra democratia? Daca Icsulescu a fost votat de oameni, si Cutarica ajunge intr-o pozitie de decizie desi e flagrant incompetent, omul de rand e de vina? Carevasazica daca eu, medic psihiatru, fac o tampenie – sa zicem – si pacientul meu moare inseamna ca de vina sunt parintii mei, ca doar ei m-au dat la scoala?

Fiecare dintre cei care ajungeti primar, parlamentar, ministru etc ati fost DELEGATI cu o sarcina, o povara, o misiune. Ati fost insarcinati. Ati fost mandatati. Ati primit sufragiu, ati primit incredere. Ati ajuns in posesia sperantei unui numar de oameni.

Acei oameni, domnule Tataru, NU v-au dat mandat sa faceti lucruri pe genunchi. Nu v-au invatat cum sa faceti rahat bici si sa pocniti din el. Si cu siguranta oamenii nu v-au inlesnit accesul spre o camera de luat vederi ca, la momentul cand exista teroare imprejur, si cand afli ca parintele tau a ars pe-un pat de spital, sa spuneti ca inclusiv ei sunt de vina.

Citeste si articolul :   Medic roman din SUA: "NU EXISTA NICI UN MOTIV PENTRU TESTARE GRATUITA"

Eu cred ca dumneavoastra nu realizati uneori gogomaniile care va ies, rostogolit, pe gura. Sa intelegem din declaratia de mai sus ca si doctorul Denciu e vinovat? Am inteles, la Giulesti de vina a fost Florentina Carstea. La Colectiv au fost patronii clubului de vina.

Dar de aspersoarele pe care autoritatile ar fi trebuit sa inceapa sa le monteze in spitale tot noi suntem vinovati ca la 10 ani de la Giulesti nu functioneaza, tot NOI suntem vinovati?

De spitalele metropolitane cu jdemii de paturi care se construiesc doar o data la patru ani, neindoielnic tot plurilimea e vinovata, nu? Evident ca si pentru banii aruncati, sifonati in tot felul de aranjamente, oferite pesches pentru diverse firme de apartament, tot 30 de ani de neimplicare ofera rationament si scuza.

Nu suntem toti la fel. Exista lucruri care ne deosebesc fundamental, si diferentele dintre noi sunt ireconciliabile. Cunosc oameni care de fiecare data cand Romania a dat de greu si-au oferit experienta, cunostintele, pregatirea ca sa puna umarul. Oameni care au oferit solutii inovative, care au gasit raspunsuri la intrebari sistemice (nu doar cum se deschide calculatorul sau se trimite un e-mail). Care v-au intins, de fiecare data, o mana dumneavoastra, politicienilor, si carora le-ati ras in fata.

Citeste si articolul :   Avertismentul lui Nelu Tataru: "Valul 2 ar putea fi foarte puternic"

Sunteti incremenit in aceeasi doctrina mortuara, faraonica lasata sa colcaie pe acest pamant de mai bine de 70 de ani, piara poporul traiasca partidul! Niciunul, de fapt, nu pricepeti ca ce aveti nu sunt nici calitati, nici privilegii, cat responsabilitati.

Dumneavoastra, domnule ministru, aveati o responsabilitate. Aceasta responsabilitate nu cunoaste nici cusur, nici relativitate. Este o responsabilitate pe care, ca ocupant al unui scaun in guvern, indiferent de ce parere aveti ca om, o aveti, si nimeni altul. Si e timpul sa plecati.

E timpul sa va dati demisia, si nu pentru cum v-ati descurcat pana acum cu coame si cocoase, cat pentru afirmatia sulfuroasa de aseara, de la Piatra Neamt.”

Autor