Lista actualizata a tarilor cu risc epidemiologic ridicat

Lista actualizata a tarilor cu risc epidemiologic ridicat. Grupul pentru Comunicare Strategica a transmis ca lista tarilor sau zonelor pentru care se impune carantina a fost actualizata prin Hotararea nr. 54 din 12 noiembrie 2020 privind propunerea prelungirii starii de alerta si a masurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Astfel, persoanele care vin in Romania din aceste zone intra in carantina pentru 14 zile.

Lista actualizata:

Andorra, Polinezia Franceza, Cehia, Luxemburg, Belgia, Elvetia, Liechtenstein, Slovenia, Armenia, Franta, Muntenegru, Austria, Polonia, Georgia, Croatia, Olanda, Italia, Bosnia si Hertegovina, San Marino, Macedonia de Nord, Guam, Spania, Portugalia, Slovacia, Iordania, Ungaria, Monaco, Bulgaria si Lituania.

Starea de alerta, prelungita pentru inca 30 de zile

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a aprobat hotararea prin care se propune prelungirea starii de alerta pe intreg teritoriul Romaniei cu 30 de zile, incepand cu data de 14 noiembrie.

Citeste si articolul :   Virgil Musta, medicul care a vindecat cei mai multi bolnavi, mesaj pentru toti romanii: "Nu se poate sa avem o memorie asa de scurta!"

„Domnule prim-ministru, s-a terminat votul, este adoptata hotararea CNSU, prin ea se propune prelungirea starii de alerta cu inca 30 de zile, incepand cu data de 14 noiembrie, iar masurile propuse nu prevad masuri noi fata de cele care sunt in vigoare„, a declarat seful DSU, Raed Arafat.

Masurile adoptate

Purtarea mastilor de protectie in spatiile publice, la locul de munca, in spatiile comerciale, precum si in mijloacele de transport in comun, pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani.

Interzicerea desfasurarii de reuniuni cu prilejul sarbatorilor, aniversarilor sau a petrecerilor indiferent daca sunt publice sau private sau daca acestea au loc intr-un spatiu inchis sau deschis.

Competitiile sportive fara spectatori, doar in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului si sportului si al ministrului sanatatii.

Evenimentele private (nunti, botezuri, mese festive) raman interzise in spatiile inchise precum saloane, camine culturale, restaurante, baruri, cafenele, sali sau corturi de evenimente.

Se mentine obligatia ca activitatea in crese si after-school-uri, sa se desfasoare doar cu respectarea conditiilor stabilite prin ordin comun al ministrului educatiei si cercetarii, al ministrului muncii si protectiei sociale si al ministrului sanatatii.

Citeste si articolul :   Comisia Europeana sustine aderarea Romaniei la spatiul Schengen

Se propune ca la aparitia a 3 cazuri de imbolnavire cu SARS-CoV-2 intr-un interval de 7 zile consecutive, in spatiile destinate cazarii elevilor sau studentilor sa fie instituita masura inchiderii cladirii pentru o perioada de 14 zile.

Autor