Simptomele COVID-19 pot persista luni intregi dupa ce pacientul s-a vindecat

Cei mai multi dintre pacientii cu COVID-19 inca au simptome la 2-3 luni de la aparitia infectiei. Unii se confrunta cu oboseala, anxietate si dificultati de respiratie. In Romania, cele mai comune probleme sunt persistenta tusei si oboseala.

Studiul C-More, efectuat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Oxford, arata ca o mare parte din pacientii COVID-19 externati din spital, se confrunta in continuare cu oboseala, anxietate si dificultati de respiratie la 2-3 luni de la contractarea virusului.

Studiul a fost facut pe 58 de pacienti cu forme moderate si severe. Rezultatele au aratat ca 64% dintre pacienti aveau dificultati de respiratie la cateva luni de la infectarea cu coronavirus.

In Romania, cei mai multi pacienti se confrunta cu persistenta tusei si oboseala.

Publicitate

„In functie de forma de boala, intr-adevar, organismul isi revine mai greu sau mai usor. Si in aceasta perioada apare acea astenie fizica importanta, poate neuropatii periferice, nevrite, dificultati in a respira, mai ales in cadrul efortului”, spune Anamaria Dobrota, medic infectionist.

In plus, cercetatorii au detectat anomalii ale RMN-ului in mai multe organe si considera ca inflamatia persistenta sau cronica poate fi un factor care sta la baza acestor modificari in randul supravietuitorilor COVID-19. S-au observat anomalii la plamani la 60% dintre pacienti, la rinichi la 29% dintre pacienti si la inima, la 26% dintre participanti.

Citeste si articolul :   Franta cere doza unica de vaccin pentru persoanele care au avut Covid

„Acest fenomen de inflamatie apare in multe leziuni ale tesutului. De obicei se intampla lucrul asta in infectii virale. Inflamatia este cea care de fapt duce la aparitia simptomelor. Daca la nivelul tesuturilor afectate de virus, ramane o inflamatie prelungita, pot fi explicate simptomele. De obicei se intampla lucrul asta in infectii virale. Inflamatia este cea care de fapt duce la aparitia simptomelor. Sunt modificarile care raman in tesut pana cand acesta isi revine complet”, explica Anamaria Dobrota.

 

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.