Sf. Dumitru 2020. Sfantul Dumitru este cinstit in fiecare an la data de 26 octombrie. Sarbatoarea Sfantului Dumitru este intampinata in fiecare an cu hramuri si pomeni cu colaci. Dupa hramul Sfintei Parascheva, Sfantul Dumitru reprezinta ultima si cea mai insemnata sarbatoare a toamnei, care, potrivit superstitiilor pastorale, reprezinta inceputul iernii.
De Sf. Dumitru sau Samedru exista multe traditii si superstitii.
Sf. Dumitru 2020. Ce se da de pomana pentru fericire, sanate si bunastare
De Sfantul Dumitru, femeile in varsta impart covrigi, nuci, mere, paine, struguri si prune uscate. Tot ele pregatesc pomeni pentru cei morti: de Samedru se imparte coliva si colaci in forma de cruce. Potrivit traditiei, familia celei ce da pomana este ferita de rele si are parte de sanatate si bunastare tot anul.
Publicitate
Tot pe 26 octombrie, cand este sarbatorit Sfantul Dumitru, se imparte mancare si se slobod sarindarele. Bucatele se duc la biserica, unde se dau de pomana celor trecuti in nefiinta.
In Bucovina, persoanele care vor semana usturoiul dupa Sanmedru vor avea parte anul viitor doar de paguba.
In regiunea Olteniei, oamenii cred ca doar daca vei respecta toate traditiile acestei sarbatori vei fi intr-adevar protejat de necazuri si primejdii.
Oamenii de la tara obisnuiau sa respecte aceste superstitii cu strictete pentru a-si proteja animalele de lupi.
Tot pe 26 octombrie, de Sfantul Marele Mucenic Dumitru, se taie si coama cailor tineri pentru ca aceasta sa creasca frumoasa.
Totusi, de Sfantul Dumitru nu trebuie folosit piaptanul. In caz contrar vei atrage asupra ta necazuri si primejdii.
Publicitate