Calendar ortodox, 19 octombrie 2020. Un mare sfant e pomenit

Calendar ortodox, 19 octombrie 2020. Pe data de 19 octombrie, Biserica Ortodoxa pomeneste pe Sfantul Prooroc Ioil.

Cine a fost Sfantul Ioil?

Ioil era fiul lui Betuel, din tribul Ruben. Acesta a trait in secolul al IX-lea i.Hr. si a prorocit pe vremea cand Ioas era regele tribului Iuda, facand parte din categoria asa numita a celor doisprezece proroci mici.

Acesta a proorocit despre aratarea Sfantului Duh apostolilor in ziua de Rusalii, motiv pentru care este numit si prorocul Rusaliilor: „Dar dupa aceea, varsa-voi Duhul Meu peste tot trupul, si fiii si fiicele voastre vor profeti, batranii vostri visuri vor visa iar tinerii vostri vedenii vor vedea. Chiar si peste robi si peste roabe voi varsa Duhul Meu. Si va voi arata semne minunate in cer si pe pamant: sange, foc si stalpi de fum. Soarele se va intuneca si luna va fi rosie ca sangele, inainte de venirea zilei celei mari si infricosatoare a Domnului. Si oricine va chema numele Domnului se va izbavi, caci in muntele Sionului si in Ierusalim va fi mantuirea, precum a zis Domnul; si intre cei mantuiti, numai cei ce cheama pe Domnul” (Ioil 2,28-32). Mai mult decat atat, a prorocit despre Intruparea Mantuitorului, Fiul si Cuvantul lui Dumnezeu, precum si despre a doua venire a Sa.

El a prorocit despre pustiirea Ierusalimului si a dat sfaturi pentru post, ca fiind cel mai bun mijloc prin care se face milostiv Dumnezeu. Tot el a profetit despre invazia lacustelor, dar si despre robia babiloniana.

Citeste si articolul :   Cum sa mentineti unghiile si cuticulele sanatoase acasa

Troparul Sfantului Prooroc Ioil, glasul al 2-lea:

A proorocului Tau, Doamne, Ioil pomenire praznuind, printr-insul Te rugam: mantuieste sufletele noastre!

Autor