Anuntul prefectului Capitalei: Cand va intra Bucurestiul in scenariul rosu.

Capitala a inregistrat duminica 3 cazuri la mia de locuitori, iar, conform autoritatilor, acesta este pragul la care o localitate intra in scenariul rosu. In acest context, Gheorghe Cojanu, prefectul Capitalei, a declarat ca nu are in vedere convocarea Comitetului Municipal pentru Situatii de Urgenta in aceasta zi.

„Nu. In legislatie scrie ca in 48 de ore comitetele pentru situatii de urgenta judetene si cel municipal se intrunesc dupa depasirea unei rate de 3. Deci, daca astazi s-a anuntat, 48 de ore inseamna luni si marti. 3,02 e foarte putin depasit ca sa panicam lumea. O sa vedem, mai ales ca rata dupa care ne orientam noi este cea comunicata lunea. In fiecare luni e comunicata rata aferenta celor 14 zile anterioare”, a spus Gheorghe Cojanu, pentru Edupedu.ro.

Prefectul Capitalei spunea la inceputul saptamanii ca va lua masuri „cand avem o rata de infectare de 3,4 la mie”.

Bucurestiul a inregistrat astazi o incidenta de 3,02 cazuri la mia de locuitori. Valcea si Alba se afla foarte aproape, cu un indice de 2,97, respectiv 2,86.

Ce inseamna trecerea la scenariul rosu

Potrivit celor mai recente decizii ale autoritatilor, in zonele in care incidenta cazurilor de COVID depaseste 3 la mie, purtarea mastii devine obligatorie in toate spatiile deschise. In plus, scolile se inchid iar cursurile vor avea loc doar online, iar activitatea teatrelor, cinematografelor si a restaurantelor ar urma sa fie oprita.

Citeste si articolul :   Luis Lazarus, infectat cu coronavirus? Ce se intampla, de fapt, cu jurnalistul

Masurile au fost incluse in Hotararea de Guvern prin care a fost prelungita starea de alerta pana la 15 noiembrie.

Obligativitatea mastii de protectie in toate spatiile deschise: Se considera necesara instituirea obligatiei purtarii mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, in judetele/localitatile unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori, pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani, in toate spatiile publice deschise.

Inchiderea cinematografelor si interzicerea concertelor si spectacolelor: In conditiile pct. 16 organizarea si desfasurarea activitatii cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte este permisa, cu participarea publicului pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului, daca incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din judete/localitati este mai mica sau egala cu 1,5/1.000 de locuitori, cu participarea publicului pana la 30% din capacitatea maxima a spatiului, daca incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din judet/localitate este mai mare de 1,5 si mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori si este interzisa la depasirea incidentei de 3/1.000 de locuitori.

Citeste si articolul :   Inca un record sumbru al infectarilor cu coronavirus in Romania: 10.260 cazuri noi si 123 decese

Inchiderea restaurantelor si cafenelelor la interior: Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor, se desfasoara fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului in judetele/localitatile unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala de 1,5/1.000 de locuitori, fara a depasi 30% din capacitatea maxima a spatiului si in intervalul orar 06.00-23.00, daca incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din judet/localitate este mai mare de 1,5 si mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori si este interzisa la depasirea incidentei de 3/1.000 de locuitori.

Restaurantele si cafenelele din hoteluri si pensiuni functioneaza doar la 30% din capacitate si deservesc exclusiv clientii cazati acolo: Activitatea restaurantelor si a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitati de cazare, se desfasoara fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului in judetele/localitatile unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala de 1,5/1.000 de locuitori, fara a depasi 30% din capacitatea maxima a spatiului si in intervalul orar 06.00-23.00, daca incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din judet/localitate este mai mare de 1,5 si mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori si doar pentru persoanele cazate in cadrul acestor unitati in judetele/localitatile unde este depasita incidenta de 3/1.000 de locuitori in ultimele 14 zile.

Citeste si articolul :   Veste proasta din Italia. Tara ramane inchisa pana in mai. Alte trei regiuni intra in scenariul rosu

Inchiderea salilor de jocuri de noroc: Activitatea cu publicul a operatorilor economici licentiati in domeniul jocurilor de noroc este permisa fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului in judetele/localitatile unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala de 1,5/1.000 de locuitori, fara a depasi 30% din capacitatea maxima a spatiului, daca incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din judet/localitate este mai mare de 1,5 si mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori si este interzisa la depasirea incidentei de 3/1.000 de locuitori.

Autor