Beneficiile muzicii pentru sanatate si somn

Muzica reprezinta o unealta terapeutica importanta pentru sanatatea emotionala, productivitatea zilnica si somn. Terapia prin muzica a fost folosita de-a lungul istoriei, iar in culturile arabe antice aveau muzicieni care lucrau alaturi de doctori. Grecii foloseau muzica pentru tratamentul bolilor mintale, iar dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial muzicienii erau adusi in spitalele din Statele Unite ale Americii sa ajute la vindecarea traumelor fizice si emotionale ale soldatilor.

Cum afecteaza muzica mintea si corpul?

Muzica are efecte asupra mintii si a corpului, influentand respiratia, ritmul cardiac, declansand eliberarea de hormoni, stimuland sistemul imunitar si impulsionand centrele cognitive si emotionale ale creierului.

Nu exista un singur tip de reactie la muzica, ceea ce face face muzica sa fie o unealta unica si puternica. Diferite melodii, tempouri, ritmuri pot stimula reactii total diferite. De asemenea, sunt si reactiile noastre unice, individuale si amintirile pe care fiecare le asociem cu muzica.

Ca unealta care imbunatateste calitatea somnului, muzica relaxanta poate sa: incetineasca ritmul respiratiei, scada ritmul cardiac, scada presiunea arteriala, linisteasca sistemul nervos, aline tensiunea musculara, reduca stresul si anxietatea, stimuleze eliberarea de hormoni pentru somn (serotonina, oxitocina), reduca hormonii care inhiba somnul (cortizol).

De asemenea, muzica poate stimula mintea si corpul, iar muzica energizanta, vesela poate sa: creasca ritmul cardiac, promoveze rezistenta, anduranta fizica, activeze zone din creier care sunt responsabile de coordonarea fizica, concentrarea mintala, atentia si creativitatea, stimuleze eliberarea de hormoni care cresc vigilenta (dopamina, adrenalina).

Ideal este sa alegem muzica potrivita pentru momentul in care ne aflam si pentru efectele dorite.

Beneficiile muzicii pentru somn

Muzica relaxanta declanseaza schimbari in corp care, din multe perspective, mimeaza starea de somn. Un ritm scazut cardiac si al respiratiei, o presiune arteriala scazuta reprezinta schimbari fiziologice care fac posibil procesul de a adormi sau de a ramane intr-o stare de somn. De asemenea, muzica are un efect linistitor asupra partii emotionale a creierului, scazand nivelul stresului si anxietatii.

Citeste si articolul :   4 lucruri care se intampla in corpul tau cand mananci migdale in fiecare zi

Una din modalitatile importante prin care muzica imbunatateste somnul este prin efectele pe care le are asupra starii de spirit, asupra starii noastre emotionale. Acestea au un impact semnificativ vizavi de calitatea somnului. Stresul este cel care afecteaza rutina legata de somn si capacitatea de a dormi fara intreruperi. Depresia, anxietatea si alte dezechilibre alte starii de spirit sunt adesea asociate cu probleme de somn, cum ar fi insomnia.

Somnul are o relatie bidirectionala cu starea de spirit si echilibrul emotional. Acest lucru inseamna ca un somn prost, insuficient poate sa fie atat cauza, cat si simptom pentru cei care se confrunta cu dezechilibre ale dispozitiei. Depresia, anxietatea, stresul si alte afectiuni emotionale si/sau fiziologice afecteaza somnul, la fel cum si somnul nesatisfacator ne poate face mai vulnerabili in ceea ce priveste stresul, reactiile emotionale negative, depresia sau anxietatea.

De asemenea, muzica poate reduce durerea, iar afectiunile fizice si discomfortul sunt obstacole obisnuite in calea unui somn satisfacator. La fel ca starea de spirit, durerea si somnul au o legatura complexa, dinamica, ce functioneaza in doua directii. Durerea afecteaza somul, iar un somn nesatisfacator creste sensibilitatea la durere. Atunci cand imbunatatim unul dintre cele doua aspecte, sansele de a il imbunatati pe celalalt sunt ridicate.

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.