21.000 de companii din Romania ar putea avea dificultati in perioada urmatoare

21.000 de companii din Romania s-ar putea afla intr-o stare de dificultate in perioada urmatoare daca izbucneste o criza financiara. Este concluzia unui studiu realizat de CITR, liderul pietei de insolventa, care a aratat ca problemele apar si din cauza amanarii unor decizii in cadrul firmelor.

Potrivit studiului, Romania are aproape 30.000 de companii de impact, fiecare cu active imobilizate de peste un milion de euro. Un stress test efectuat de CITR arata ca procentul companiilor aflate in dificultate, restructurabile si insolvabile, ar creste de la 51%, cat era la inceputul anului 2019, la 70% in situatia unei crize financiare. Asta inseamna 21.000 de companii care s-ar putea afla intr-o stare de dificultate in perioada urmatoare.

Pe de alta parte, cea mai recenta analiza CITR, realizata pe un esantion de 150 de companii de impact din portofoliu, arata ca 57% dintre afacerile aflate in insolventa au amanat in medie trei ani luarea unei decizii de a accesa o masura de restructurare, care le putea salva. Amanarea a dus la scaderea cu 50% a cifrei de afaceri, cresterea datoriilor cu 30% si pierderea a peste 3.000 de locuri de munca.

Citeste si articolul :   3.252 noi cazuri de Covid si 109 decese, inregistrate in ultimele 24 de ore

„Mentinerea acestui comportament de amanare a luarii unor decizii in contextul cresterii numarului de companii de impact ce se vor afla in dificultate pe fondul inrautatirii climatului economic va avea consecinte fara precedent asupra mediului de afaceri romanesc. Daca ar fi sa extrapolam analizele noastre, ar rezulta ca din cele 21.000 de companii de impact ce s-ar putea confrunta cu starea de dificultate – daca 57% dintre ele in loc sa amane luarea unei decizii – ar iesi din acest tipar al amanarii si ar accesa una dintre optiunile existente pe piata, rezultatele ar fi impresionante. Pe o perioada de trei ani, am putea vorbi de aproape 400.000 de locuri de munca salvate, de o evitare a cresterii datoriilor cu 20 mld. euro si de 40 mld. euro CA pastrata in economie. Oricat de optimisti sau pesimisti am fi privind viitorul mediului de afaceri romanesc, e intelept sa avem planuri de actiune adaptate pentru toate scenariile de revenire economica, iar momentul cel mai bun pentru a actiona este acum”, a declarat Andra Olar-Caragea, CEO CITR.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.