Vestea momentului. Se intampla pana la sfarsitul anului

Vestea momentului. Alexandru Rafila, reprezentantul Romaniei la OMS, spune ca, pana la finalul acestui an, ar putea fi autorizate doua vaccinuri.

”Cred ca pana la sfarsitul anului vor iesi pe piata cel putin doua vaccinuri. Pana in decembrie 2020 cred ca cel putin doua vaccinuri vor fi autorizate”, a declarat Alexandru Rafila.

Profesorul a mentionat ca “sunt mai multe companii, de obicei sunt asocieri de companii” care lucreaza la dezvoltarea unor vaccinuri pentru prevenirea virusului SARS-CoV-2. Rafila spune ca studiile sunt foarte avansate.

Alexandru Rafila a declarat ca cei care lucreaza pentru elaborarea unui vaccin anti-COVID-19 sunt Pfizer in colaborare cu o companie de biotehnologie, Sanofi cu GSK, compania americana Moderna si compania Astra-Zeneka in colaborare cu Universitatea Oxford.

Publicitate

”Aceste companii sunt in studiile de faza 3, cel mai avansat inainte de a obtine aprobarea. Autorizarea se obtine pe baza unui dosar care merge cu niste dovezi stiintifice ale sigurantei si eficacitatii acestor vaccinuri”, a spus Rafila.

Citeste si articolul :   CFR Cluj a ajuns la sase cazuri de coronavirus. Se amana partida cu FC Botosani?

Profesorul a mai spus ca in functie de acest dosar se acorda licenta pentru productie, iar dupa obtinerea licentei fiecare lot de vaccin obtine autorizatia de punere pe piata.

”Aceste vaccinuri sunt vaccinuri moderne care contin, au la baza ARN-Mesager, o forma de acid nucleic care determina in organism daca e introdus sinteza unor proteine de suprafata, similare cu cele pe care le are virusul Corona si in felul acesta se genereaza un raspuns imun. Pana acum nu au fost folosite astfel de vaccinuri, sunt niste vaccinuri avansate”, a mai spus Rafila.

In afara de vaccinul dezvoltat de compania Sanofi, care este unul ”clasic”, celelalte la care se lucreaza necesita conditii exceptionale de transport, intrucat ”sunt foarte sensibile la variatiile de temperatura” si ele trebuie mentinute la temperaturi intre minus 70 si minus 80 de grade.

Romania are nevoie de minim 7 milioane de vaccinuri

„Si atunci, producatorii vor conditiona acest vaccin in niste cutii speciale, termoizolate, care contin gheata carbonica si care fac posibil transportul si pastrarea vaccinului la aceasta temperatura timp de 10 zile. Dupa 10 zile, vaccinul poate fi pastrat probabil circa o saptamana la temperatura pe care o ofera frigiderul si practic trebuie ca in intervalul acesta de 15, maximum 20 de zile sa-l transporti de la fabrica la centrul de vaccinare si trebuie administrat”, a punctat  Alexandru Rafila.

Citeste si articolul :   Prima tara din Europa care a declarat lockdown, declara acum stare de urgenta sanitara: "Echipele de urgente medicale nici macar nu mai pot sa raspunda la toate apelurile telefonice"

Fiecare tara trebuie sa fie pregatita pentru administrarea serului unui ”numar foarte mare de cetateni” precizand ca ele vor trebui administrate in doua doze, la interval de 30 sau 60 de zile, potrivit profesorului Rafila.

Rafila a mai spus ca Romania ar avea nevoie de cel putin sapte milioane de vaccinuri, care sa acopere imunizarea categoriilor de risc, personalului medical si personalului din serviciile esentiale ale statului.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.