Inapoi la Starea de Urgenta? Nelu Tataru a facut anuntul

Nelu Tataru, ministrul Sanatatii a fost intrebat daca urmeaza sa revenim la starea de urgenta. Ministrul a declarat ca, in acest moment, nu exista perspectiva revenirii la starea de urgenta sau la restrictiile drastice de la inceputul epidemiei de coronavirus, dar exista o conditie: capacitatea si disponibilitatea oamenilor de a respecta masurile de preventie impuse de autoritati.

„Acum nu avem aceasta perspectiva, dar trebuie sa gandim pragmatic. Avem corpul medical pe care il detasam si crestem numarul de paturi, dar trebuie sa ne gandim ca avem un personal medical cu un anumit rodaj. Azi am fost la spitale din Bucuresti si Ilfov. Crestem capacitatea si avem mai multe paturi dotate, dar haideti sa vedme daca respectam regulile.

Haideti sa nu fortam un sistem sa vedem cat duce. Avem acum 144 de puncte de testare si putem prelucra 27.000 de teste pe zi. Mergem in toata tara si cautam paturi goale. Am dus bolnavi din Bucuresti pana la Barlad. Nu trebuie sa vedem ce se va intampla la 3.000. Cei care sunt in prespital sa se gandeasca”, a declarat ministrul Sanatatii.

Citeste si articolul :   Cine este, de fapt, bestia care a trantit de pamant copilul din Hunedoara. Primele imagini

Regulile nu s-au respectat

„Comitetele judetene pentru situatii de urgenta adapteaza masurile la situatia din teritoriu. Avem transmitere comunitara mare in Bucuresti si in alte judete, asa ca acolo s-au luat decizii de inchidere a restaurantelor, teatrelor, cinematografelor, precum si delimitare a anumitor activitati. Galatiul, de exemplu, a impus purtarea mastii si in apropierea scolilor.

Pandemia se transeaza in prespital. Fiecare decizie a Guvernului de relaxarea restrictiilor a fost insotita de niste reguli. Nu s-au pastrat regulile.

De exemplu, vedem tot mai des manfestari ale parintilor care stau la gardul scolii fara masca si inghesuiti. Scoala, la fel ca ziua votului, e reglementata. Ceea ce se intampla inainte si dupa se vede.

S-a produs si o glomerare: restaurantele, teatrele s-au redeschis, campanie, alegeri, scoala, intoarcerea din concedii, toate astea s-au vazut.

Am vazut ca s-au creat focare in centrele de ingrijire batrani, in spitale la locul de munca sau din cauza transportului in comun. Seara, dupa alegeri, au fost manifestari fara restrictii, fara precautii. La evenimentele private a fost la fel.

Citeste si articolul :   Medic roman: "Cinstitul Tataru, o alta minciuna, n-ar fi nici prima nici ultima"

Am avut judete in primele zile ale lui septembrie care s-au comportat mai ceva ca-n primul val, transmitere comunitara accentuata”, a mai spus Nelu Tataru.

Autor