Nelu Tataru catre pelerinii de Sfanta Parascheva

Sa ne dam seama ca mergem in locuri aglomerate si in masura in care putem sa pastram niste precautii, le transmite ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, pelerinilor care vor participa la manifestarile legate de sarbatoarea Sfintei Parascheva.

Nelu Tataru a declarat, sambata, la Iasi, ca a reevaluat capacitatea de paturi, precum si capacitatea spitalului de la Letcani de a prelua pacienti.

„Scenariile sunt pregatite, adaptarea se face la nivel nivel local, descentralizat”, cu supraveghere de la autoritatile nationale, a afirmat ministrul.

„La inceputul acestei pandemii spuneam ca ca nu vom avea un an normal, nu am avut Sarbatori Pascale, nu am avut Rusalii ca in alti ani, nu am avut concedii, nici aceste sarbatori nu vor fi ca in ceilalti ani. Trebuie sa respectam reglementarile din prespital. Pandemia se transeaza in prespital”, a adaugat Nelu Tataru.

Intrebat ce sfaturi are pentru pelerini, ministrul a raspuns: portul mastii, distantare si dezinfectant.

„In acelasi timp, sa ne dam seama ca mergem in locuri aglomerate. Sa evitam acele locuri aglomerate, in masura in care putem pastram niste precautii”, a spus Tataru.

Citeste si articolul :   Aglomeratie mare in Piata Obor din Capitala. Jandarmii au restrictionat accesul

Intrebat, de asemenea, daca se va putea gestiona numar mare de pelerini, Tataru a raspuns ca are incredere in autoritatile locale: „Vrem, nu vrem, suntem in timp de pandemie. Vrem, nu vrem, sunt sarbatorile Iasului, dar va trebui sa le adaptam contextului”.

Sarbatorile Iasului si manifestarile legate de sarbatoarea Sfintei Parascheva trebuie gestionate „cu anumite retineri” si atunci vom vedea ca aceasta crestere (a numarului de infectari – n.r.) va fi usoara si va putea fi gestionata „de noi, ca si corp medical. Gestionare inseamna nu suprapopularea unitatilor de primire urgente, nu suprapopularea terapiilor intensive, tine doar de noi daca acest numar de cazuri va creste”, a mai declarat ministrul.

Autor