Medicii de familie spun ca reintroducerea folosirii cardului de sanatate este periculoasa

Medicii de familie sunt surprinsi de intentia Guvernului de a reintroduce obligativitatea utilizarii cardului de sanatate pentru consultatiile la cabinet incepand cu data de 01 octombrie 2020. Utilizarea acestuia a fost suspendata pe perioada starii de urgenta si a starii de alerta.

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) atrage atentia ca manipularea cartonului cu cip reprezinta un risc semnificativ atat pentru pacienti cat si pentru personalul medical si ca folositea acestuia nu aduce beneficii in conditiile unui sistem informatic nefunctional. Mai mult, se reiau blocajele din sistem si apar cozilor la usa cabinetelor.

Masura vine in contextul unei nemultumiri justificate a medicilor de familie fata de modul in care a fost tratat sistemul medical primar in perioada pandemiei, sistem despre care s-a afirmat ca are doar rolul de a elibera adeverinte, in vremuri in care „neinsemnatul” medic de familie a preluat poveri semnificative din intreaga infrastructura de sanatate, arata organziatia medicilor de familie.

„Medicii de familie nu au primit de la statul roman nici materiale, nici sprijin sau logistica pentru stabilirea circuitelor, nici informatii actualizate pentru organizarea asistentei medicale primare. Acum se impune reintroducerea cardului si aceast lucru presupune din nou modificarea circuitelor, solicita interactiune prelungita si inutila cu pacienti care pot fi infectati cu virusul SARS-CoV2, aglomerarea pacientilor la usile cabinetelor si foarte multi timpi pierduti pentru birocratia digitala intr-un sistem care, nu este un secret, are mari carente de functionare.

De-a lungul pandemiei, medicii de famlie au acceptat sa faca gesturi medicale riscante, sa isi asume ingrijirea pacientilor si sa se adapteze profesional noilor rigori. SNMF atrage insa atentia ca impovararea inutila a practicii lor cu acte si proceduri nemedicale va accentua starea de nemultumire si iritare a tuturor, in primul rand a populatiei”, arata comunicatul.

Citeste si articolul :   Un nou focar de COVID-19 intr-un spital din Romania. O sectie a fost inchisa

SNMF atrage atentia guernantilor ca pentru a rezolva problemele din sistemul medical este suficient sa se consulte cu practicienii si vor avea surpriza unor solutii simple, aplicabile si adecvate. Vor fi evitate perioade cu reglementari contradictorii, nemultumiri si critici justificate. Un exemplu relevant este procedura de eliberare a concediilor medicale pentru pacientii COVID19, care s-a facut pe baza unei legislatii elaborate cu grave

Autor