Alegeri locale 2020. Ce nu trebuie sa faci astazi. Amenzile sunt foarte mari

Alegeri locale 2020.  Peste 19 milioane de romanii din toata tara sunt asteptati la urne pentru a-si alege primarii.  Ce trebuie sa stiti inainte de a merge la vot. Atentie, se dau amenzi mari.

Este interzisa fotografierea sau filmarea buletinului de vot de catre alegatori in timpul exercitarii dreptului.  Cei ce incalca aceasta regula vor primi amenda cuprinsa intre 600 si 1.000 de lei, a transmis purtatorul de cuvant al MAI, Monica Dajbog.

„Refuzul oricarei persoane de a se conforma dispozitiilor presedintelui biroului electoral al sectiei de votare cu privire la asigurarea ordinii in localul de vot si in imprejurimi se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 2.200 si 3.000 de lei. Aceeasi amenda este prevazuta si pentru comercializarea sau consumul de bauturi alcoolice pe o distanta de 500 de metri in jurul localului sectiei de votare”, a declarat purtatorul de cuvant al MAI.

Alegeri locale 2020

Publicitate

Impiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze un anumit candidat se pedepseste tot cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.

Citeste si articolul :   O noua lege a intrat in vigoare

Tot in comunicatul MAI se precizeaza ca cetatenii care fac propaganda electorala sau indeamna alegatorii la sediul sectiilor de votare sau in imprejurimi sa voteze sau sa nu voteze anumite persoane vor fi sanctionati cu amenda cuprinsa intre 1.400 si 2.000 de lei.

„Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a solicitat efectivelor MAI aflate in misiune astazi sa solutioneze cu profesionalism si operativitate toate sesizarile privind comiterea unor contraventii sau infractiuni care au legatura cu procesul de vot, indiferent de calitatea persoanelor implicate”, a mai declarat Dajbog.

Cei care voteaza fara a avea acest drepr garantat de Constitutie se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi si aceeasi pedeapsa va primi persoana care voteaza de doua sau mai multe ori sau introduce in urna mai multe buletine de vot decat are dreptul.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.