Guvernul a facut anuntul! Ce se intampla cu Starea de Alerta

Guvernul a aprobat hotararea privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei cu inca 30 de zile. De asemenea au fost stabilite reguli clare de protectie sanitara pentru alegerile locale din data de 27 septembrie.

Raed Arafat a anuntat ca starea de alerta se prelungeste incepand cu data de 15 septembrie.

”Astazi a avut loc intalnirea online a Comitetului pentru Situatii de Urgenta. Prin hotararea nr. 45 din 14 septembrie a fost propusa prelungirea starii de alerta pentru inca 30 de zile. Totodata au fost mai multe propuneri care se refera la 3 aspecte si anume: campania electorala, ziua votului, plus partea cu organizarea mitingurilor si a demonstratiilor. (..) Deci se pot organiza si demonstratii, insa in limita regulilor stabilite pentru mitingurile electorale. Asta inseamna 100 de persoane, respectand toate regulile care sunt impuse prin ordinul ministrului Sanatatii si a ministerelor de resort, care sunt ordine comune”, a declarat Raed Arafat.

”Da, domnule premier, s-a votat prin hotararea 45 din 2020 propunerea catre Guvern a masurilor care sa fie luate in timpul campaniei electorale si in ziua votului. Aici subliniez aspecte precum permisiunea de a se desfasura nu numai mitinguri electorale, dar si demonstratii, in limita de 100 de persoane maximum si respectand masurile stabilite de igiena. Iar la sectiile de vot s-a adaugat, pe langa masurile de port masca si distantare, s-a adaugat si obligativitatea alegatorilor, la intrarea si la iesirea din sectiile de vot, de a dezinfecta mainile in sectia respectiva”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, la inceputul sedintei Guvernului.

Premierul Ludovic Orban a facut anuntul:

„Aici am avut o solicitare din partea HORECA. Aici dupa parerea mea este acoperit. Adica si ei organizeaza evenimente – traininguri, spectacole in hoteluri si sa li se aplice si lor aceleasi reguli ca la teatre si cinematografe, adica sa poata sa organizeze evenimente”, a declarat Orban.

”Deci nu exista nicio interdictie, respectand regulile de organizare a workshopurilor si seminariilor”, a punctat Arafat.

Citeste si articolul :   Dacian Ciolos a decis noul Guvern al Romaniei. Cine sunt noii ministri

Regulile pentru ziua alegerilor locale.

Inainte, dar si dupa vot, alegatorii se vor dezinfecta pe maini si vor trebui sa stea la cel putin un metru unul de celalalt, inclusiv daca asteapta la coada.

In interiorul sectiei de votare, vor putea fi cel mult 5 alegatori in acelasi timp. Cu totii, inclusiv membrii sectiei, vor purta masti de protectie. Sectia de votare va trebui aerisita, iar intre membrii acesteia si alegatori nu trebuie sa existe contact direct.

Raed Arafat, a anuntat ca a fost introdusa o masura pentru ca cei care au carte de identitate sa introduca personal cartea ”in fanta de la tableta sau aparatul care o citeste”.

”S-a mai introdus o modificare, de fapt o clarificare la solicitarea colegilor de la STS, in sensul in care cei care au carte de identitate vor introduce ei personal cartea in fanta de la tableta sau aparatul care o citeste. Cei care au buletine vechi, pentru ca mai exista persoane care au buletine vechi, vor fi prelucrate manual cu dezinfectarea mainilor lucratorului si cel care preia buletinul”, a mai spus Arafat.

Citeste si articolul :   Un tanar a fost vaccinat din greseala si cu Pfizer si cu Moderna. „Astazi am devenit cobai”

Urna mobila pentru pacientii cu Covid-19 la alegerile locale 2020

„In ordinul comun va trebui clarificata procedura pentru cei care sunt bolnavi de COVID sau sunt izolati la domiciliu trebuie foarte clara procedura de solicitare a urnei mobile. Pentru ca urna mobila trebuie sa le asigure dreptul de vot fie celor izolati la domiciliu ca fiind infectati, fie sunt carantinati pentru ca sunt in ancheta epidemiologica ca persoane de contact. Trebuie sa le asiguram solicitarea dreptului de vot. Am vazut ca e foarte buna ideea intai sa se duca urna mobila la cazurile care necesita deplasarea urnei mobile non-COVID si abia dupa aia sa se duca la cei care fie sunt afectati, fie persoane de contact”, a mai declarat Ludovic Orban.

Guvernul a aprobat pe 14 august, printr-o hotarare, prelungirea starii de alerta cu 30 de zile pe intreg teritoriul Romaniei incepand din data de 16 august.

Autor