Monica Anisie a facut anuntul pentru parinti si elevi. Ce ii asteapta pe copii

Ministrul Educatiei, Monica Anisie a anuntat principalele reguli pe care trebuie sa le respecte elevii si profesorii.

Totodata, ministrul le-a reamintit parintilor in ce conditii vor putea sa-si tina copilul acasa, in contextul pandemiei de coronavirus.

„Din partea Ministerului Sanatatii nu sunt recomandari neaparat care sa restrictioneze in vreun fel posibilitatea copilului de a manca la scoala. E posibil acest lucru, dar pastrand niste masuri de igiena. Poate manca elevul (…), dar sa se spele pe maini inainte, sa foloseasca servetele si dupa ce termina sa mearga sa se spele pe maini din nou. Nu exista interdictii. Profesorii trebuie sa ii supravegheze pe copii”, a declarat ministrul Educatiei.

Alte declaratii ale ministrului Educatiei:

“Nu sunt recomandari care sa restrictioneze posibilitatea copilului de a manca la scoala. Inainte sa manance copilul, sa se spele pe maini, sa foloseasca servetele.

In anumite conditii parintele poate decide ca copilul sa invete on-line de acasa. Daca prezinta vreo boala care s-ar putea agrava la scoala, fie in momentul in care in familie avem cazuri de persoane care ar putea sa fie supuse unei imbolnaviri accentuate de virus.

Citeste si articolul :   Scoli inchise si dupa 15 mai, in Romania? Ministrul Educatiei spune ce se va intampla cu anul scolar: Unele state europene nu redeschid scolile

Am prevazut sa prezinte parintele in urma unei evaluari din familie o adeverinta pe care sa o dea scolii pentru a putea sa-si continue invatarea de acasa.

Elevii mei abia asteapta sa ma imbratiseze, din pacate nu se mai poate din toamna.

Este un laptop al clasei sau o camera, acolo va ramane instalat, dupa care vine profesorul in sala de curs. In toata aceasta perioada, am recomandat ca profesorul sa fie ajutat si de bibliotecar, de profesorul documentarist, de laboranti.

Trebuie neaparat sa fie dezinfectat laptopul dupa ce e folosit. E bine sa stie copiii ca de fiecare data dupa ce au atins alte suprafete decat banca sa se dezinfecteze si sa tina cat mai departe distanta de elevi, de profesori.

Lui Shelly i-am propus sa vina la minister, asa cum vin sindicatele, consiliul elevilor, oricine vine in audienta la minister, dar in aceiasi termeni pe care ii avem cu toata lumea. Tanarul a propus ca aceasta activitate sa fie in direct pe Facebook sau nu stiu exact unde. Au discutat cu reprezentantii nostri de la departamentul de presa si s-a luat decizia ca este bine primit in orice moment la MEC.

Citeste si articolul :   Suceava devine cel mai mare focar de coronavirus din Romania. Nelu Tataru: Peste 170 de medici si pacienti sunt infectati

Exista posibilitatea sa achizitioneze camere de luat vederi. Inspectoratele, directorii, impreuna cu primarii fac achizitii, unii deja au achizitionat si am vazut scoli dotate cu astfel de camere web si se pot desfasura cursurile in format fizic, hibrid. In format online sunt 43 de localitati anuntate de Directiile de Sanatate Publica si 119 unitati aflate in aceasta situatie. Am sunat personal la fiecare unitate ca sa aflam cum putem incepe scoala in sistem online in acele unitati.

Eu am avut propunerea si de reducere a numarului de ore. S-au intrunit comisiile, au facut niste propuneri si in momentul in care sa incepem cu reducerea numarului de ore o lege a abrogat prevederea din Legea educatiei a articolului 66. Daca reduceam numarul de ore, puteam sa reduc si programa scolara. Acum, cand suntem deja la inceputul anului scolar, acest lucru nu a fost posibil.

Daca are document medical, copilul poate ramane acasa. E prevazut asta in ordin. In clasa a 8-a si a 12-a exista o prioritate ca acestia sa vina la scoala, dar unitatea de invatamant trebuie sa evalueze situatia epidemiologica.

Citeste si articolul :   China, zguduita de un cutremur de 7,3

Rugati dirigintii sa discute cu elevii, cu profesorii, sa ii intrebe cum se simt, ce isi doresc. Sa ii indrume, sa le spuna ca e important sa urmeze regulile. Trebuie sa punem toti umarul ca educatia sa continue.”

Autor