Vesti bune pentru romani. Banii intra in conturi incepand din 18 septembrie

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, a anuntat ca cererile de despagubiri pentru seceta vor putea fi depuse doar pana la data de 15 septembrie, urmand ca banii sa fie livrati in conturi trei zile mai tarziu.

Banii pentru seceta

“Primul pachet de scheme, care este din bugetul national, are termen de depunere 15 septembrie – pentru seceta, respectiv 29 septembrie – pentru celelalte scheme din sectorul zootehnic. In momentul in care expira data de depunere, in 2-3 zile putem incepe sa dam banii”,a anuntat ministrul.

Platile pentru seceta sunt facute prin APIA.

“Doar pentru apicultori facem platile prin directiile agricole judetene. In rest, toate platile le vom face prin APIA. In momentul in care se finalizeaza inscrierile, acestea se centralizeaza, se fac cateva verificari, iar, dupa trei zile, banii vor incepe sa intre in conturile fermierilor”, a declarat Oros.

Ministrul spune ca a cerut joi celor de la APIA sa faca eforturi mai mari pentru a efectua cat mai repede aceste plati.

Citeste si articolul :   Un val de seceta extrema loveste Romania. Va fi cel mai calduros an din istorie

“Ei au foarte multe activitati in perioada asta, dar ma bazez pe capacitatea lor si pe baza de date pe care o au si capacitatea de a gestiona si de a livra la timp sumele respective”, a mai mentionat ministrul Oros.

Ordonanta de Urgenta a fost publicata in Monitorul Oficial miercuri.

“Stim cu totii ca este un an agricol foarte greu. Nimeni nu si-a dorit sa trecem prin seceta si COVID. In Monitorul Oficial de astazi (miercuri – n. r.) a fost publicata Ordonanta de Urgenta numarul 148/2020, care reglementeaza modul de acordare a sprijinului. Avem decizia Comisiei Europene de aprobare a schemei de ajutor de stat. Este un ajutor de stat exceptional, pentru ca celelalte state au mecanisme precum fondul mutual: fermierii cotizeaza la un fond si, dintr-un euro despagubiri, 60 de eurocenti sunt rambursati de la Comisia Europeana”

Autor