Nelu Tataru, anunt de ultim moment: Care sunt regulile pentru inceputul anului scolar

Nelu Tataru, ministrul Sanatatii, a anuntat ultimele reguli pentru inceperea anului scolar. Astfel, declaratia pe proprie raspundere a parintilor pentru trimiterea copiilor la scoala a fost scoasa, iar triajul se va face observational.

Ministrul a mai spus ca directorii intitutiilor de invatamant vor alege scenariul pe care il vor aplica pentru noul an scolar. Modul ales se va face sub atentia DSP-urilor si a inspectoratelor.

Publicitate

“Incepand cu 15 mai am mers pe drumul revenirii la o activitate cvasi normala. Explicam atunci ca avem conditii pentru anumite relaxari. Am avut o crestere a numarului de cazuri. 1 septembrie vine cu o noua serie de relaxari, se redeschid restaurantele, cinematografele, dar cel mai important se redeschid scolile. Guvernul are aceasta misiune de a asigura inceperea anului scolar in conditii de siguranta, dar acesta trebuie sa fie un efort comun. Decalogul trebuie respectat: distantare, dezinfectare, purtarea mastii.

Plecand de la experienta examenelor nationale, unde am impus masurile de distantare si protectie sanitara, am adaptat acele reguli si pentru inceputul anului scolar.

Am plecat de la premisa ca toti suntem de acord ca procesul de invatamant trebuie sa inceapa. Daca respectam regulile, aceea crestere a numarului de cazuri, riscul asumat, poate fi acoperit.

Pe 7 septembrie va fi prezentata situatia fiecarei scoli. Pe 10 septembrie, consiliile de administratie trebuie sa comunice in ce mod au decis sa inceapa scoala. Scenariile prezentate acum 2 saptamani sunt valabile si acum. Trebuie sa fie respectata distantarea, este nevoie de culoare de siguranta pentru toti elevii si o diferentiere a programului pentru clasele primare.

Nu va mai fi acea declaratie pe proprie raspundere, va fi triaj observational. Cand e cazul va urma triaj epidemiologic, efectuat de personal medical calificat. Daca un copil e suspect, e cantonat pana la o evaluare medicala.

Fiecare copil va fi insotit, si orice decizie va fi luata cu acordul parintilor. Regulile impuse le vom respecta in functie de fiecare scenariu in parte. Credem ca majoritatea scolilor pot opera in scenariul 1, dar ramane la latitudinea scolilor​”, a declarat Nelu Tataru.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.