Medic roman: Doua simptome destul de atipice pentru COVID-19 au inceput sa apara tot mai des ca prima manifestare a bolii

Managerul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi, Carmen Dorobat, atentioneaza ca trebuie sa fim foarte atenti nu doar la simptomele respiratorii ale COVID-19, ci si la alte manifestari, mai putin obisnuite. Din pacate, acestea au inceput sa apara tot mai des in ultimul timp, ca forme de debut ale bolii.

Astfel, durerile abdominale si scaunele frecvente, dar si durerile puternice de cap ar putea fi semne de infectare cu noul virus, chiar daca tusea sau febra sunt absente, a medicul de la Iasi.

„As sublinia debutul atipic, pe care nu l-am intalnit la tip, cum ar fi debutul digestiv si debutul neurologic, cu manifestari precum dureri de cap deosebit de puternice, vertij (senzatia de ameteala), care ar putea sugera eventual o alta boala, cum ar fi un accident sau un spasm cerebral, dar acesti pacienti au avut totusi test pozitiv COVID”, a declarat Carmen Dorobat.

In opinia medicului, este important ca testul COVID sa fie facut tuturor pacientilor care se prezinta la doctor, indiferent de simptomatologie.

Publicitate

„De exemplu: durerile abdominale si scaunele frecvente. La adulti nu te-ai astepta – suntem in sezonul de vara, consumam multe fructe si legume – ca astfel de simptome sa te duca spre un test COVID-pozitiv, in absenta tusei si a febrei” – a mentionat medicul.

Citeste si articolul :   Medic roman stabilit in Germania:"Covidul e rotund. Romania a ramas plina de gunoaie, cele mai multe cu doua picioare”.

Apa la WC se trage cu capacul toaletei pus

Potrivit uni studiu din luna iunie, specialistii sustin ca este important ca atunci cand folosim toaleta sa tragem apa avand capacul pus la WC, pentru ca altfel, jetul puternic de apa favorizeaza formarea unui mic nor cu aerosoli ce se pot imprastia in jur si-i pot infecta pe alti utilizatori ai baii.

Formele usoare de boala se pot agrava chiar si in a 10-a zi

„Din nou, trebuie sa dam o atentie deosebita din punct de vedere clinic, pentru ca in cazul unor astfel de pacienti, cu manifestare radiologica, chiar daca nu au evidente simptome respiratorii spre agravare, putem sa ne asteptam ca evolutia sa nu fie din cea mai favorabila”, a mai spus dr. Carmen Dorobat.

In plus, mai atrage atentia medicul, trebuie sa fim atenti inclusiv cu formele usoare de boala, pentru ca ele se pot agrava in ziua a saptea, a opta si chiar a zecea.

Citeste si articolul :   Medic roman: "Noi nu stim. N-am auzit. Ati auzit de boala asta, Covid?"

„Am avut cazuri de agravare respiratorie chiar dupa 10 zile de evolutie usoara si ne asteptam ca pacientul sa mearga acasa”, a mentionat medicul..

Romania se afla intr-o perioada de platou

„As spune ca ne gasim intr-o perioada de platou la nivel national, cu foarte mici fluctuatii de la o zi la alta. M-as bucura in momentul in care n-am mai vorbi de platou si ar deveni un trend clar descendent – asta inseamna sa ne situam mai multe zile la rand la un numar de trei cifre, de ordinul sutelor – pe care ni-l dorim inainte de inceperea anului scolar si universitar”, a declarat Carmen Dorobat.

“De trei saptamani, adica de cand exista acest platou, la Iasi au predominat formele medii de boala, iar numarul formelor severe a fost undeva la 25-30 la suta, cu 5 la suta mergand in terapie intensiva, si bineinteles cu o rata de deces care si-a spus cuvantul in cele din urma”, a mentionat managerul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi.

Citeste si articolul :   Medic roman: "Dati-va dracului, nu ma tineti pe mine in spital"

“In ultima perioada, Iasiul se numara printre judetele unde se inregistreaza cele mai multe cazuri noi de coronavirus. Se intampla pentru ca exista focare, ceea are consecinte asupra numarului de locuri libere in spital, in special daca este vorba despre pacienti care necesita oxigen”, a explicat Carmen Dorobat.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.