Noi restrictii? Ce ne asteapta dupa 15 august

Nelu Tataru, Ministrul Sanatatii a declarat ca starea de alerta trebui prelungita de la 15 august cu inca 30 de zile. Totodata, ministrul a spus ca aceasta decizie este luata de premierul Ludovic Orban, la propunerea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta.

Ministrul Sanatatii a vorbit si despre deschiderea restaurantelor. Acesta a explicat ca trebuie urmarita evolutia cazurilor de infectari cu noul coronavirus pentru a putea fi luata o astfel de decizie.

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru recomanda prelungirea starii de alerta.

“In acest context, propunerea mea ca ministru al Sanatatii este de a prelungi starea de alerta. Ramane ca si CNSU, cu domnul prim ministru Ludovic Orban, sa decida daca da sau nu. Noi consideram necesar in acest moment, inca 30 de zile”, a declarat Tataru

Ministrul Sanatatii a explicat ca la nivelul Comitetelor judetene de urgenta sunt realizate analize pentru a determina modul in care s-a transmis noul coronavirus.

“Pentru orice localitate cu transmitere accentuata, cu imposibilitatea de a gestiona altfel, se va recurge la carantina”, a mai spus ministrul.

Citeste si articolul :   Romania intra in stare de alerta pentru 30 de zile. Cum vom putea iesi din localitate

Ministrul Sanatatii face apel la romani sa respecte regulile pentru a nu se ajunge in situatia in care spitalele sa nu mai faca fata.

“Personalul medical este obosit, este dezamagit, pentru ca cineva, sa nu vorbesc in anumiti termeni, a nesocotit munca lor de luni de zile. Era o perioada a concedilor, era o perioada in care spitalele erau mai mult goale decat pline, astazi vedem cu totul altceva. De aceea am recomandat si am rugat sa mai facem un efort pentru sanatatea romanilor, chiar daca este greu, chiar daca unii au nesocotit munca noastra. Obosim si noi si la un moment dat obosesc si pacientii si nu mai pot lupta”, a mentionat ministrul.

“Avem in acest moment dupa ultimele reasezari de spitale in jur de 1.030 paturi ventilate. Plecam de la 840 de paturi ventilate. In acest moment, sunt sub 500 ocupate. Dintre cei 476, in jur de 150 sunt ventilati mecanic invaziv.

Ramane la decizia medicului curant din ATI sa aleaga si momentul si terapia cea mai buna. Am incredere in corpul medical si vom trece si peste acest moment”, a punctat Nelu Tataru.

Citeste si articolul :   Restrictiile se prelungesc in Capitala. Scolile raman inchise.

Judetele care au cele mai multe cazuri de coronavirus

Ministrul Sanatatii a declarat ca a fost inregistrata o crestere a numarului de infectii cu noul coronavirus in judetele Arges, Dambovita, Prahova, Galati, Brasov, Bucuresti, Ilfov si Iasi.

“Erau 17 judete care erau in crestere. Erau 7 judete din Transilvania, 7 judete din Muntenia si 3 din Moldova. Restul erau ori in stationare, ori intr-o usoara scadere”, a spus ministrul Tataru.

Cand va incepe scoala in pandemia de coronavirus

“Intentia noastra este a merge la scoala in mod normal. Saptamana trecuta, aveam 2826 de localitati unde se putea face scoala fata in fata in conditiile in care permitea si acea clasa sa primeasca cu anumite reguli de precautie.

Erau 309 localitati in care puteam alege intre scenariul 1 si scenariul 2. Scenariul 2 este cel in care clasele 0-4 merg la scoala, clasa a VIII-a merge la scoala, clasa a XII-a merge la scoala, iar cdelelalte clase aveau acele rotiri la doua saptamani, aparand si invatamantul online.

Citeste si articolul :   Primarul Timisoarei se opune carantinei de noapte in weekend: "Nu se poate ca cei cinstiti sa fie pedepsiti cu restrictii generaliste"

Doar 51 de localitati erau in codul rosu in care se indica sa se faca doar online.

Situatia de moment din a doua jumatate a lunii august ne va spune si scenariul pe care se va adapta fiecare scoala in parte”, a explicat Nelu Tataru.

Ministrul Sanatatii a explicat ca a lasat la latitudinea fiecarui Inspectorat Scolar Judetean si fiecarei Directii de Sanatate Publica sa realizeze o situatie scolilor si a contextului epidemiologic.

Autor