Kira Hagi, poza emotionanta. De ce a ales fiica lui Gheorghe Hagi sa-si tatueze o cruce in frunte: “Nu poate fi rapita”

Fiica lui Gheorghe Hagi, Kira Hagi, in varsta de 24 de ani promoveaza peste tot cultura aromana. Familia sa face parte din etnia aromana.

Kira a fost aleasa de societatea culturala „Aromanii“ din Bucuresti sa promoveze traditiile acestei minoritati.

Tanara a imbracat o rochie veche de circa 100 de ani si si-a tatuat pe frunte o cruce, un vechi obicei al femeilor aromane.

Sterica Fudulea, reprezentantul comunitatii armane Filiala Tulcea, a declarat ca „prin acest semn, se transmitea faptul ca acele fetite erau crestine si nu pot fi rapite. Nu stiu de ce se practica acest obicei doar la aromani, dar eu cred ca exista un fel de intelegere secreta intre autoritatile otomane si armani, de vreme ce in zona erau si greci si alte etnii. Obiceiul a durat pana in anii ’30, cand aromanii au emigrat in Cadrilater. Aici, traind impreuna cu bulgarii, nu mai exista pericol“.

Publicitate

Kira a imbratisat cariera actoriceasca. Fiica lui Hagi joaca rolul principal in pelicula „Intre chin si amin”, un film tulburator despre ceea ce a insemnat oribilul experiment comunist de la Pitesti.

Citeste si articolul :   Gigi Becali, atac la un milionar roman, din cauza coronavirusului: "Baga mana in buzunar si da 100.000, 200.000, 300.000 de euro, nu...

„Strabunicul meu a fost inchis in lagarul de la Aiud si, in timp ce filmam, ma ducea bunicul la Jilava, a fost un moment de vindecare pentru amandoi, in care mi-a povestit toate suferintele prin care a trecut el. Stiam povestea, dar o stiam vag. Si unchiul bunicii mele a fost inchis la Pitesti, i-am luat un interviu si caseta a ramas. El acum nu mai este, m-a impresionat povestea lui. Bunicul meu era foarte fericit ca se va vorbi despre «Experimentul Pitesti». Bunicul meu a suferit foarte mult, a fost si la canal. Oricine poate spune ca nu este usor sa fim vulnerabili sa povestim despre un moment din viata noastra in care suntem umiliti, fortati… A fost un moment foarte greu si ii multumesc lui Toma (n.r. regizorul Toma Enache) ca m-a adus in acest proiect”, spunea Kira Hagi in urma cu un an.

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.