Raed Arafat, adevarul despre restrictiile impuse. Ce se intampla in Romania de acum incolo

Raed Arafat, Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, a spus ca aceasta crestere a numarului de cazuri de coronavirus nu este cauzata de nerespectarea regulilor doar la mare.

Seful DSU,  a declarat, ca purtarea mastii in spatii deschise este decisa de autoritatilor locale, in timp ce inchiderea unor activitati, dupa un anumit program, este decizia CNSU.

”Asteptam sa se publice HG care modifica Anexele 2 si 3. Decizia asta se ia la nivelul CNSU. Stiu ca sunt unele judete care au dat astfel de decizii, dar in final asta este la CNSU. In momentul in care se publicata in MO se supune la vot propunerea care poate sa fie modificata de catre CNSU. Sunt discutii, inclusiv pentru limitarea programului la anumite activitati – terase cluburi, baruri, locuri unde se poate dansa. Nu se refera doar la litoral, ci la mai multe zone”, a spus Secretarul de Stat.

Arafat a mentionat ca nu doar din cauza nerespectarii regulilor pe litoral a crescut numarul de infectari: ”Daca vrem sa luam realitatea, cresterea numarului de cazuri pe plan national nu se datoreaza doar litoralului, poate acolo sunt unele cauze, dar e clar ca in unele zone nu se respecta regulile. Acolo transmiterea este in comunitate si acolo trebuie sa iei anumite masuri”.

Raed Arafat a vorbit si despre inchiderea teraselor la ora 23.00: ”Atunci vin masurile care nu sunt extrem de incomode, pentru ca ora 11 seara este o ora logica, daca ramane pe aceasta linie. Ramane sa vedem ce se va adopta. Este o ora dupa care poti sa spui ca activitatile pot deveni mai intense, cu contact mai mare”.

Seful DSU spune ca ultimele studii arata ca persoanele fara simptome pot transmite virusul: ”Sunt deja date care se dau, dr Fauci spune clar ca unul dintre motivele transmiterii din ultima perioada raman tinerii. Au luat-o ca ei nu patesc nimic grav, pe langa campaniile care indemana sa nu respecte regulile, e vara, e frumos si multi lasa garda jos si nu mai respecta regulile pentru ca pe ei nu-i afecteaza. A fost o discutie care a dus pe multa lume in eroare: asimptomaticul transmite totusi. Asimptomaticul, poate el nu are nicio problema, dar el transmite. Studiile arata clar ca trei zile inaintea aparitiei simptomelor pot sa fie zile in care persoana este chiar foarte contagioasa”.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.